Evaluering av klimaplan for Knutepunkt Sørlandet

Informacija apie pirkimą

2016-10-21 11:07 (GMT+03:00)
2016-11-07 13:00 (GMT+02:00)
2016-11-03 13:00 (GMT+02:00)
2016-11-07 13:00 (GMT+02:00)
Ne
Ne

Informacija apie pirkėją:

Kristiansand kommune Kristiansand kommune
Raimond Oseland Raimond Oseland
Rådhusgata 18, 4611 Kristiansand
Postboks 417 Lund

4604 KRISTIANSAND S
Norvegija
963296746

Pasiūlymų pateikimo terminas praėjo.

Norite gauti panašią informaciją kas rytą? Registruokitės 7 dienų NEMOKAMAI Mercell versijai!

Evaluering av klimaplanen i Knutepunkt Sørlandet

Problemstilling:
Hvordan har kommunene i Knutepunkt Sørlandet forankret klimaplanen for 2009-2012?
Hvordan er tiltak og strategier fulgt opp for å nå målene i klimaplanen?

Evalueringen skal ikke være en evaluering i forhold til klimaplanens mål om reduserte klimautslipp, men gjennomføres for å få kunnskap om hvordan planen var forankret og hvilke grep som må gjøres for at klimaspørsmål skal få større tyngde og gjennomslag i organisasjonen. Evalueringens formål er derfor å lære av prosessen fra den gamle klimaplanen slik at implementering av ny klimaplan blir bedre forankret. 

Bakgrunn:
Kristiansand kommune og nabokommunene som inngår i det interkommunale samarbeidet Knutepunkt Sørlandet vedtok en felles klimaplan for perioden 2009-2012.  Målene i planen forutsatte gjennomføring av en rekke ulike tiltak som involverte kommunene og andre offentlige aktører.

Erfaringene tyder på at planen ikke har hatt sterk forankring, verken i de enkelte kommunene, eller i andre offentlige virksomheter og foretak som er omtalt i planen. Det er usikkert hvor store ressurser som er brukt i de enkelte kommunene.  Mange av de tiltakene som er listet opp ville blitt gjennomført uavhengig av planen, spesielt innen areal- og transport.

Det er vanskelig å si hvilken betydning planen har hatt for å redusere klimagassutslipp.  Fra 2009 og fram til dags dato har utslippene fra transportsektoren økt, og dette må bli et satsingsområde videre.  Mange tiltak vil uansett blir fulgt opp i forbindelse med bymiljøavtale.

En arbeidsgruppe med representanter fra alle kommunene har hatt som ansvar å kartlegge i hvilken grad tiltakene er fulgt opp i den enkelte kommune.  Med unntak av Kristiansand kommune, har medlemmene i denne gruppen hatt andre arbeidsoppgaver enn klimaarbeid som sitt ordinære virkeområde. Det har ikke vært noen felles styringsgruppe for arbeidsgruppen. Den enkelte har rapportert til sin nærmeste leder. 

 

Forslag til metode for innsamling av data:
Vi anser det som nødvendig med 3 dybdeintervjuer i hver kommune.  I første rekke rådmann, pluss en fagleder for å få innsikt i hvordan planen har vært administrativt forankret.  I tillegg bør man intervjue en fra den politiske ledelse. Her har man ikke avklart om det bør være fra dagens politiske ledelse, eller en person som tilhørte ledelsen da klimaplanen var vedtatt (for Kristiansand kommune er den mest aktuelle kandidaten tidligere leder for byutviklingsstyret)


Kristiansands tidligere miljøvernsjef hadde en sentral stilling under forarbeidet til planen. Det samme hadde tidligere ordfører som var leder for styringsgruppen.  Det kan være hensiktsmessig å intervjue disse to aller først for å få innblikk i prosessene rundt planarbeidet.  Det var også engasjert en egen prosjektleder som førte planen i pennen. Det er mulig at hun også kan være en viktig informant.

Andre aktører er Agder Energi, AKT (Agder Kollektiv Trafikk), Avfall Sør og LIBIR (Lillesand og Birkeland Renovasjon), Statens vegvesen, fylkeskommunene, NSB, Jernbaneverket og Knutepunkt Sørlandet.  Av disse er kanskje Agder Energi, Avfall Sør, AKT og Statens vegvesen de mest aktuelle å ta kontakt med.

Kompetanse hos den som får oppdraget:
Kristiansand kommune ønsker å tildele dette oppdraget til en forskningsinstitusjon/konsulent som har kompetanse på kommuneorganisasjon, beslutningsprosesser og gjennomføring av tiltak. Det er også nødvendig med god innsikt i klimaspørsmål for å kunne identifisere problemstillinger som gjør det vanskelig å implementere en klimaplan i en kommune med mange oppgaver og bredt spekter av kompetanse. Intervjuer må gjennomføres av den eller de personene som er oppgitt i tilbudet.

Ramme for prosjektet

Prosjektets ramme er 150.000.- for rapport som er basert på intervjuer med kommunale respondenter.  Ved intervju av aktører utenfor kommunene økes denne rammen med 50.000.-  

Det er ønskelig at rapporten utarbeides innen 1.2.2017.  Ved avvik fra dette skal tilbydere oppgi hvilket tidspunkt som er aktuelt.

Det er en forutsetning at det gjennomføres et møte med klima- og miljøkoordinator Kim Øvland og rådgiver Raimond Oseland i forkant for å drøfte flere detaljer og problemstillinger.

Vurdering (tildelingskriterier):
Sammen med pristilbud skal følgende legges ved:
- Referanseliste på tilsvarende prosjekter
- CV for den eller de personene som skal stå for intervju og rapport
- Gjennomføringstid fra prosjektet er tildelt
- Beskrivelse av hvordan man ønsker å gjennomføre prosjektet (metoder, tema, problemstillinger)
- Kristiansand kommune legger vekt på at tilbydere er sertifisert i en ordning med miljøledelse

Det vil bli foretatt en helhetsvurdering av tilbudene.

Frist: 7. november kl.12.00 via Mercell-portalen

Kristiansand kommune forbeholder seg retten til å avlyse konkurransen dersom man ikke får tilbud som samsvarer med forventninger/krav.

Vedlegg:
Klimaplanen
Tiltaksliste med status.

Tema for intervju (ikke føring, men åpne forslag)
- Hvordan har planarbeidet vært forankret i alle ledd, også politisk
- Hvordan har kommunene organisert arbeidet.
- Hvem i kommunen har hatt ansvar for gjennomføring?
- Hvor høyt oppe i organisasjonen har man jobbet aktivt med tiltak?
- Hvem har hatt ansvar for oppfølging? Kompetanse?
- Hvilke tiltak er gjennomført, og hvilke er ikke gjennomført – evt. hvorfor ikke
- Oppfølging fra øverste politiske og administrative ledelse
- Hvor godt er planen kjent i kommunen? Hos ledelse og ansatte

Ny plan:
- Tanker om ny klimaplan. Ønsker man det?
- Ressurser til praktisk gjennomføring?
- Hvordan tenker man seg at implementering av ny plan må forankres og «organiseres» for at den skal la seg gjennomføre?

Mercell Lithuania UAB

Mercell yra vienas iš Europoje pirmaujančių e-pirkimų sprendimų, kuris suveda pirkėjus ir tiekėjus į vieną erdvę. Čia skelbiami viešieji pirkimai, planuojami viešieji pirkimai, privačių įmonių konkursai ir kita informacija.

Kontaktai

Mercell klientų aptarnavimas

+370 655 3 14 21
Mercell Lithuania UAB | Žirmūnų g. 139, LT-09120 Vilnius, Lietuva