Tilbudskonkurranse - Evaluering av forsøk med skriftlig-muntlig eksamensform

Information

07.08.2024 09:07 (GMT+02:00)
14.10.2024 12:00 (GMT+02:00)
No
No

Buyer

Utdanningsdirektoratet Utdanningsdirektoratet
Gaute Heyerdahl Kari Kiperberg Werenskjold
Schweigaardsgate 15b
0135 OSLO
Norwegen
970018131

Short description

Kunnskapsdepartementet (KD) har bedt Utdanningsdirektoratet (Udir) utrede eksamensordningen for praksiskandidater. Dette er knyttet til et oppdrag fra Kunnskapsdepartementet til Udir og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Som del av denne utredningen, gjennomfører Utdanningsdirektoratet et forsøk med skriftlig-muntlig eksamensform i enkelte yrkesfag.

I dag må alle som ikke har gjennomført et normalt opplæringsløp gjennomføre og bestå en sentralt gitt skriftlig eksamen med lokal sensur, før de kan melde seg opp til en fag- eller svenneprøve. Dette gjelder alle som ikke har hatt opplæring etter 2+2 modellen, altså 2 år i skole etterfulgt av 2 år i lærebedrift.

Praksiskandidatordningen er en svært viktig ordning for at voksne skal kunne formalisere sin kompetanse. Målet med forsøket er blant annet å undersøke om en skriftlig-muntlig eksamensform egner seg bedre for kandidatene enn en fem timers skriftlig eksamen. Vi skal også vurdere de økonomiske og administrative konsekvensene ved å innføre en slik eksamensform. Vi har lite erfaring med skriftlig-muntlig som eksamensform innenfor yrkesfagene, og har derfor behov for å innhente mer kunnskap for å få innsikt i kvaliteten på en slik eksamensform. Spørsmål om kvalitet kan knyttes til både validitet, reliabilitet, rettferdighet og håndterbarhet. Forsøket vil bli gjennomført i et lite utvalg av fag på yrkesfag (Se vedlegg for mer informasjon om tidligere forsøk med skriftlig-muntlig eksamen).
Om det skal være eksamen i faget, er fastsatt og omtalt i læreplanen i hvert fag, mens eksamen som sluttvurdering, ansvar for eksamen, eksamensformer m.m. er regulert i kapittel 9 i ny forskrift til opplæringsloven. Eksamensoppgavene og eksamensgjennomføringen i forsøket med skriftlig-muntlig eksamensform skal fortsatt forholde seg til forskrifter knyttet til eksamen i kapittel 3. Dette omfatter § 3-22–§ 3-34 i den gamle forskriften, og kapittel i ny forskrift.

Utdanningsdirektoratet tar forbehold om politiske beslutninger som kan medføre endringer i oppdragets omfang.

This is the second step in a two-step tender. If you want to see the qualification step and access qualification documents, please follow this link: Kvalifisering - Evaluering av forsøk med skriftlig-muntlig eksamensform

Mercell Germany

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 60
Mercell Germany | Askekroken 11, 0277 OSLO, Norwegen