Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep (heretter Støttesenteret), skal være et supplement til det offentlige hjelpeapparatet. Støttesenteret skal være et lavterskeltilbud uten krav til henvisning. Senteret skal samarbeide med, men ikke være en erstatning for, relevante tjenester i øvrig hjelpeapparat , eksempelvis overgrepsmottak og psykisk helsevern mv. Det forutsettes et samarbeid med de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).
Støttesenteret skal gi råd, støtte og veiledning til personer som tidligere har vært utsatt for incest eller seksuelle overgrep, og pårørende til utsatte barn. Sentrene skal blant annet tilby rådgivning per telefon, individuelle samtaler, og eventuelt deltakelse i selvhjelpsgrupper. Relevante sosiale aktiviteter kan utgjøre en del av tilbudet. Brukere som har behov for behandling skal videreformidles til aktuell offentlig instans.
Informasjon, undervisning og annen utadrettet virksomhet kan utgjøre en del av
sentrenes aktiviteter, men må ikke gå ut over senterets tilbud til utsatte for incest eller seksuelle overgrep eller pårørende til utsatte barn. Slike utadrettede aktiviteter må være begrenset og utgjøre en mindre del av senterets totale ressursbruk. Den utadrettede virksomheten må være av god kvalitet, ha et opplysende og forebyggende formål, og i størst mulig grad kvalitetssikres av RVTSene eller andre med tilsvarende fagkompetanse på seksuelle overgrep.
Senteret skal primært være et tilbud om hjelp til selvhjelp til voksne personer som har vært utsatt for incest, seksuelle overgrep eller voldtekt.
Senteret skal legge til rette for brukere med nedsatt funksjonsevne, og skal gi et tilpasset tilbud til kvinner, menn og til brukere med etnisk minoritetsbakgrunn. Sentrene skal legge til rette for brukermedvirkning.
Senteret skal prioriteres åpent og være tilgjengelig for brukere så mye som mulig ut i fra de personalressursene som senteret rår over. Åpningstider skal tilpasses brukernes behov, med åpningstid minimum to dager i uken. Det enkelte senter kan unntaksvis holde stengt i perioder hvor det erfaringsmessig er få brukere som etterspør tilbudet, eller hvor det oppstår situasjoner hvor krav til forsvarlig bemanning kommer i konflikt med tilgjengelighet. Eksempler på slike perioder kan være i fellesferien. Dersom senteret er stengt, skal det opprettes midlertidig kontaktpunkt, eksempelvis tilgjengelighet per telefon eller i samarbeid med andre sentre. Senteret skal henvise til landsdekkende telefon for incestutsatte utenfor egen åpningstid.
Senterets beliggenhet skal være innen en radius på 2 km fra Rådhuset, Asbjørn Selsbanesgt. 9.
Tilbyder vil ha det fulle ansvar for å sikre en forsvarlig drift av Støttesenteret i henhold til formålet med tilbudet.