Utstyr
Oppdragsgiver har til hensikt å gå til innkjøp av 3 stk tandem massespektrometre med høy masseoppløsning og tilhørende væskekromatograf (UHPLC), heretter benevnt som HRMS. Aktuelle teknologier er kvadrupol-flyvetidsanalysator (QTOF) eller kvadrupol-orbitrap.
2 HRMS instrumenter skal være like, mens det 3. HRMS instrumentet skal tilbys som en opsjon. Det kan være likt eller med høyere ytelse. Høyere ytelse kan være i form av høyere sensitivitet, høyere masseoppløsning eller høyere spesifisitet med teknikker som ionemobilitetsseparasjon (IMS).
Videre ønsker oppdragsgiver tilbud på 1 stk tandem kvadrupol massespektrometer og tilhørende væskekromatograf (UHPLC), heretter benevnt som LRMS.
Utstyret ønskes levert i løpet av siste halvår 2016.
Utstyret som tilbys skal leveres som etterspurt med alt nødvendig tilbehør komplett levert, og programvare for at analyseutstyret skal være operativt, bli montert, installert iht. spesifikasjoner av Tilbyder og være klar for bruk av Kunden.
Tiltenkt bruk
Rusmønsteret er i kontinuerlig endring ved at både nye rusmidler tilkommer og etablerte legemidler misbrukes. For å kunne levere et analysetilbud som tegner et nåtidsbilde av rusmiddelmisbruk i Helseregion Vest, kreves en raskere omstilling av analysetilbudet enn vi er i stand til å levere med nåværende teknologi. Samlet sett er det behov for
•Økt analytisk fleksibilitet
•Økt spesifisitet og sensitivitet
•Økt kapasitet og hurtighet
både i forbindelse med diagnostikk og oppfølging av den enkelte pasient, og i forbindelse med å avdekke risikoatferd til forebygging av rusmiddelavhengighet i andre grupper av samfunnet. Det vil også være av samfunnsmessig interesse og bidra til å følge rustrender over tid.
Utstyret skal erstatte 6 stk. tandem kvadrupol massespektrometre med tilhørende væskekromatografer som benyttes til spesifikke rusmiddelanalyser i human urin ved Seksjon for lege- og rusmiddelanalyser, Laboratorium for klinisk biokjemi, Haukeland Universitetssykehus i Helse Bergen HF.
Laboratoriet analyserer p.t. 46 substanser rutinemessig innenfor stoffgruppene opioider, amfetaminer, kokain og benzodiazepiner. Årlig prøveantall på disse analysene er til sammen 15 000 - 20 000 pasientprøver pluss standarder og kontroller. Urinprøvene blir opparbeidet ved fortynning eller enzymatisk hydrolyse og påfølgende fortynning (hydrolyze-dilute-and-shoot-metodikk). Denne praksisen ønskes videreført såfremt praktisk mulig av hensyn til kostnad og kvalitet.
HRMS-utstyret skal benyttes i analysene som nevnt over. HRMS-utstyret skal gjøre mulig deteksjon av langt flere substanser enn dagens målrettede analysemetoder ved å benytte informasjonsuavhengig dataopptak. Med dette ønsker vi å åpne muligheten for senere dataanalyse av prøvematerialet uten å ha tilgang til det fysiske prøvematerialet. Vi ønsker fremdeles å foreta målrettede analyser, men samtidig få en oversikt over andre relevante substanser som måtte være tilstede i prøvene med stor grad av sikkerhet. Det er også viktig å ha tilgjengelig gode verktøy til videre undersøkelser av ukjente substanser i prøvene til hjelp i identifisering og strukturoppklaring. Her kommer blant annet opsjonen om et HRMS-instrument med høyere ytelse inn. Høyere spesifisitet med teknikker som ionemobilitetsseparasjon (IMS) er særlig aktuelt, men også utstyr med høyere masseoppløsning eller sensitivitet er av interesse. Det primære målet er å redusere antallet falsk positive prøveresultater.
LRMS-utstyret skal brukes i rusmiddeltesting av cannabis, syntetiske cannabinoider, EtG/EtS, GHB/GBL, barbiturater og til bekreftende analyser av vanlige rusmidler i urin. I tillegg skal LRMS-utstyret brukes som tilleggskapasitet i analyser av benzodiazepiner, antiepileptika, antidepressiva, antipsykotika og substitusjonsterapeutika i humant serum. Årlig prøveantall på serumanalysene er til sammen 21000 (år 2015) pasientprøver pluss standarder og kontroller. Laboratoriet analyserer p.t. 77 substanser innenfor disse stoffgruppene. Metodene for bestemmelse av antiepileptika er akkreditert etter NS-EN ISO 15189.
For LRMS-utstyret ønskes en opsjon på utstyr som kan bidra til en økt effektivitet i form av at flere prøver kan analyseres per tidsenhet er også av interesse.
Det er meget viktig at utstyret, spesielt programvaren er enkel og intuitiv å bruke for laboratoriets personell. Vi ønsker en meget effektiv og robust arbeidsflyt som ikke krever vesentlig mer tidsbruk enn for de eksisterende metodene i laboratoriet.
Både HRMS og LRMS-utstyret vil i tillegg bli benyttet i forskningsrettede analyser og til sanksjonære prøver innen rusmiddeltesting.