Invitasjon til dialogmøte om digitale tilstandsrapporter

Информация о тендерe

Prior information notice
01 - Prior information notice
14.09.2021 14:21 (GMT+02:00)

Информация о покупателе

Direktoratet for byggkvalitet Direktoratet for byggkvalitet
Olaug Hana Nesheim Olaug Hana Nesheim
Mariboesgate 13
0179 OSLO
Норвегия
974760223

Информация о тендере

En ny forskrift skal gjøre bolighandelen tryggere. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Standard Norge inviterer nå til dialogmøte om utvikling av digitale tilstandsrapporter.
Forskriften skal, sammen med de tidligere vedtatte endringene i avhendingslova, bidra til å gjøre bolighandelen tryggere. Både lovendringene og forskriften trer i kraft 1. januar 2022.
Forskriften gir Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) hjemmel til å kreve at rapportene utarbeides elektronisk. DiBK og Standard Norge vil derfor invitere til åpent dialogmøte om digitale tilstandsrapporter. Møtet vil være særlig relevant for IKT-leverandører som ønsker å levere sluttbrukerløsninger til takstmenn som skal lage rapporter etter ny forskrift.

Digitale tilstandsrapporter
Digitale rapporter vil bidra til at rapportene blir mer ensartet, og lettere å forholde seg til. Det vil også bidra til at informasjonen kan følge boligen over tid, som et slags servicehefte, tilsvarende det man har for biler. IKT-leverandører har nå støtte for å operasjonalisere forskriften inn i sine systemer, og måten det skjer på vil være lik på tvers av leverandører og sluttbrukerløsninger. Det gjør det mulig å sammenligne data, gjenbruke data og skape forutsigbarhet for forbrukerne.
Nasjonale standarder
Myndighetene har valgt å basere sin datastruktur på nasjonale standarder. Standard Norge har gjennomført et forprosjekt, sammen med DiBK og Norsk Takst. Her har man arbeidet for å koble forskriftenes sjekkpunkter til nasjonale standarder. Og nå er en første versjon datastrukturen klar til bruk av IKT-leverandørene.
I dette første dialogmøte ønske DiBK og Standard Norge å møte brukere av datastrukturen (Operasjonalisering av sjekkpunktene i avhendingsforskriften), både for å veilede i fortolkning av regelverket og bistå ved eventuelle tekniske utfordringer ved bruk av «datastrukturen».

Avdekke skjulte skader
Endringene i avhendingslova innebærer blant annet at selger ikke lenger kan ta forbehold om at boligen selges "som den er" i forbrukerkjøp. Lovendringene og forskriften vil til sammen gi selgeren sterke insentiver til å innhente en forskriftmessig tilstandsrapport. Her vil digitale tilstandsrapporter bidra til en standardisering som vil være nyttig for alle.
Den nye forskriften krever at bygningssakkyndige undersøker de rommene og delene av boligen som er utsatt for fukt. Den bygningssakkyndige får også plikt til å påpeke åpenbare lovlighetsmangler, for eksempel ulovlige bruksendringer eller mangel på rømningsvei.
 

Закупочная документация

Название Объем
Digitale tilstandsrapporter - -invitasjon.docx 15 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00