Flere virksomheder har allerede vænnet sig til at indsamle bæredygtighedsdata, så de kan rapportere
påvirkning af klima og deres egne medarbejdere. Men nu er det ikke længere nok at kigge indad. Virksomheder skal snart også kunne redegøre overfor deres kunder ift. deres leverandørens påvirkning af miljøet, herunder klima, natur, vandforurening og affald. På den måde bliver turismevirksomheder nu i stigende grad spurgt om data fra leverandører samtidig med de også selv skal indhente data fra deres underleverandører.
I regi af Partnerskab for Bæredygtig Turismeudvikling støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse driver MeetDenmark indsatsen om bæredygtig erhvervs- og mødeturisme herunder projektet Bæredygtighed i Værdikæden.
Projektet skal bidrage til, at flere virksomheder får den nødvendige viden om og redskaber til at arbejde med bæredygtighed i hele værdikæden. Projektet vil understøtte et antal erhvervs- og mødeturismevirksomheder med at sikre bæredygtighed og ansvarlighed i egne værdikæder samt understøtte viden og best practice i resten af branchen gennem udbredelse af viden og udvikling af cases.
Der er gode eksempler på danske erhvervs- og mødeturismevirksomheder, som allerede aktivt arbejder med bæredygtighed på tværs af værdikæden, og erfaringerne viser, at der er meget at hente på miljø- og
klimakontoen.
Udviklingsforløb: Gennemførelse af regionalt, kollektivt udviklingsforløb for 3-5 virksomheder
Der ønskes tilbud på regionalt udviklingsforløb for en gruppe af 3-5 erhvervsturismevirksomheder, udvikling og test af individuelle grønne handlingsplaner for hver virksomhed samt bidrag til skaleringsaktiviteter. Gruppen følges ad og vil gennem workshop både få viden og rum til erfaringsdeling på tværs samt individuel sparring ift. hver virksomheds behov og ønsker.
Projektet ønskes opbygget som kollektive forløb fire steder i landet; Aalborg, Odense, København og Aarhus.
Derudover oprettes der et onlineforløb, hvis det viser sig at der er tilstrækkelig med virksomheder der ønsker dette. MeetDenmark og de lokale destinationsselskaber forestår rekruttering og udvælgelse af virksomheder til klyngen.
Der søges efter fire rådgivere/konsulenthuse, der hver er ansvarlig for facilitering af et regionalt forløb for 3-5 virksomheder. Det er kun muligt at drive ét regionalt udviklingsforløb, da forløbene skal køre parallelt og forankres lokalt. I tilbuddet skal det fremgå hvilke regionale udviklingsforløb der bydes ind på og hvorvidt udviklingsforløbet kan varetages online, såfremt nok virksomheder har interesse i denne type af forløb. Bemærk at tilbudsgiver gerne må byde ind på de forskellige geografiske klynger, for at højne muligheden for at komme i betragtning til at drive et klyngeforløb.
Leverancer:
o Facilitering af 3 regionale halvdagsworkshops med virksomhederne i perioden november 2023 –
maj 2024
o 1:1-sparring med virksomheder. Minimum 15 timers rådgivning pr. virksomhed.
o Udvikling 2 best practice cases fra udviklingsforløbet til at inspirere andre
o Faglig content til publikation i 2024 om bæredygtighed i erhvervsturismen (2-3 sider)
o Bidrage med session på konference i oktober 2024 i København