Satspuljepartierne har i 2015 afsat midler til at styrke behandlingsindsatsen over for unge i misbrug. Formålet med initiativet er at udbrede virksomme behandlingsmodeller, så flere unge med et misbrug får et målrettet, helhedsorienteret og effektivt behandlingstilbud, som støtter dem i at reducere eller ophøre med deres forbrug af stoffer, styrker deres tilknytning til uddannelse og beskæftigelse og forbedrer deres relationer til familie og netværk.
Konkret indeholder behandlingsindsatsen en udbredelse af kendte behandlingsmodeller, der er blevet udviklet i og afprøvet af nogle af landets største kommuner med gode resultater Med dette initiativ skal behandlingsmodellerne udbredes i flere og mindre kommuner. Behandlingsindsatsen til unge i misbrug er rettet mod unge mellem 15 og 25 år, som har eller er ved at udvikle et behandlingskrævende misbrug af hash eller andre centralstimulerende stoffer. Herunder hører også den unges forældre og øvrige familie og netværk
Det forudgående projekt »Unge i misbrugsbehandling 2011-2014« viste gode resultater. Evalueringen viste, at
— andelen af unge, der har brugt rusmidler reduceres for alle tre behandlingsmodeller,
— der sker en ændring for de unge, mens de modtager behandling i modellerne både i forbindelse med skolefravær, vennekontakt, psykisk velbefindende og kriminalitet,
— unge samlet set i højere grad begyndte at være sammen med venner, som ikke tager rusmidler, efter behandlingen med en af de tre behandlingsmodeller,
— andelen af unge, der har oplevet en tydelig periode med besvær med at forstå, koncentrere sig eller huske de sidste 30 dage, samlet set faldt.
På baggrund af disse resultater igangsættes en nyt initiativ, hvor behandlingsmodellerne udbredes i flere og mindre kommuner. Initiativet, som denne evaluering er en del af, indeholder følgende leverancer:
— Udbredelse af behandlingsmodellerne U18, U-turn og MST-SA til op til 9 kommuner,
— Kompetenceudvikling af kommuner i delelementer af U18 og U-turn,
— Kompetenceudvikling af medarbejdere på op mod 45 anbringelsessteder for unge i PAV — Projekt Andre Valg,
— Implementerings- og effektevaluering,
— Samfundsøkonomisk analyse.
Der er til det samlede initiativ afsat 54,3 mio. kr. Dette udbud vedrører evalueringen af udbredelsen af U18, U-turn, MST-SA og PAV.
Evalueringen består af to delopgaver:
— Delopgave 1: Implementerings- og effektevaluering af udbredelsen af modellerne MST-SA, U-turn og U18 i op mod 9 kommuner.
— Delopgave 2: Implementerings- og effektevaluering af udbredelsen af PAV til op mod 45 institutioner for anbragte unge.
Socialstyrelsen ønsker at indgå aftale med en leverandør om opgaven og sender den hermed i udbud. Beløbsrammen for opgaven er 2 080 000 DKK ekskl. moms (2 600 000 DKK inkl. moms). Opgaven igangsættes oktober 2016 og løber frem til december 2019.
Tilbudsfristen er 23.9.2016 kl. 12:00.