Lyhyt kuvaus
På grunn av klimaendringer må kommuner forberede seg på å håndtere et forsterket risikobilde. De siste årene har blant annet FNs klimapanel rettet økende oppmerksomhet mot utfordringer knyttet til en økt sannsynlighet for såkalte sammenfallende klimahendelser. Sammenfallende klimahendelser skjer for eksempel når flere typer av ekstremvær skjer samtidig eller kommer tett etter hverandre.
Konsekvensene av sammenfallende klimahendelser risikerer å være betydelig høyere enn fra hver hendelse isolert. De er også avhengige av lokale forhold. Det er derfor viktig at utforming av lokal infrastruktur, planlegging, styringssystemer og beredskapsarbeid tar høyde for sammenfallende ekstremhendelser.
Risiko for sammenfallende ekstremhendelser utfordrer kommunenes systemer for risikohåndtering (f.eks. ROS-analyser), som ofte har en kort tidshorisont og som håndterer hver hendelse isolert. Det er derfor behov for (videre)utvikling av metoder for å evaluere utsatthet og sårbarhet for sammenfallende klimarisiko og bygge beredskap for situasjoner hvor flere ekstreme hendelser sammenfaller og forsterker hverandre.
En utredning skal bygge videre på og bidra i arbeidet med en helhetlig evaluering av klimarisiko i Bergen. Vi ønsker at utredningen skal gi anbefalinger for hvordan Bergen kommune bør håndtere risiko for sammenfallende ekstremhendelser, samtidig som vi ønsker vi å innrette utredningen på en måte som bidrar til metodeutvikling som er relevant for andre kommuner.