Lagen om valfrihetssystem LOV personlig assistans

Hankinnan yleistiedot

30.4.2024 13.34 (GMT+03:00)
1.1.2031 0.59 (GMT+02:00)

Hankintayksikkö

Klippans Kommun Klippans Kommun
Marie Paulsson
Ruotsi
212000-0928

Lyhyt kuvaus

Anbudsförfrågan avseende Lagen och valfrihetssystem LOV personlig assistans

1. Allmän information

1.1 Köpare

Köpare är Bjuvs Kommun, 212000-1041.

Kommunfullmäktige i Bjuvs kommun beslutar 2024-04-08 i § 37 att införa personlig assistans enligt lagen om valfrihetssystem, LOV.

1.2 Upphandlingsform

Upphandlingen genomförs enligt lag om valfrihetssystem, SFS 2008:962.

För att godkännas som utförare av insatsen krävs att anbudsgivaren uppfyller de villkor samt tar del av den informationen som Bjuvs kommun anser att utföraren behöver för att fullfölja uppdraget.

Det utgår ingen ersättning från Bjuvs kommun till företag som väljer att delta.

1.3 Elektroniskt svar

Ansökan lämnas via Mercell direktupphandlingsmodul.

1.4 Sista dag för inlämnande av ansökan

Inkommen ansökan öppnas och registreras snarast möjligt. Därefter sker kontroll att anbudsgivaren uppfyller samtliga ställda krav i förfrågningsunderlaget.

Anbudsgivaren kallas till ett möte för avstämning av kraven och förståelse för uppdraget. Deltagande i detta möte är obligatoriskt för att kunna bli godkänd.

Beslut om att godkänna utförare enligt LOV fattas av tjänsteperson på delegation av Socialnämnden. För att ansökan om godkännande skall behandlas krävs att IVO gett tillstånd att bedriva enskild verksamhet, personlig assistans enligt 9 § 2 LSS.

Kommunen påbörjar handläggningsprocessen när ansökan inkommit och så snart utföraren kompletterat med tillstånd från IVO kan ärendet behandlas.

Anbudsgivaren kan lämna ansökan om att bli godkänd utförare enligt LOV samtidigt med att ansökan görs hos IVO om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt LSS.

Bjuvs kommun tecknar avtal med samtliga anbudsgivare som uppfyller de i förfrågningsunderlaget ställda kontraktsvillkoren. Handläggningstid hos kommunen beräknas till åtta (8) veckor.

Rättslig prövning regleras i kapitel 10 LOV.

1.5 Frågor och kompletterande information

Frågor och svar kommuniceras enbart via Mercell direktupphandling.

1.6 Avtalstid

Avtal tecknas löpande med utförare efter det att Socialnämnden beslutat att godkänna utföraren.

Avtalet gäller tre (3) år från och med datum för avtalstecknande och träder i kraft först då båda parter undertecknat avtalet.

I avtalet regleras kommersiella villkor kring uppsägning.

Samtliga avtalsvillkor ska godkännas av anbudsgivaren.

Avtalet får inte överlåtas.

Vid avtalets utgång upphör avtalet att gälla utan uppsägning. Avtalet får inte förlängas, men en ny ansökan om godkännande som leverantör kan skickas in.

1.7 Förutsättning för bindande avtal

Avtal ska undertecknas av behöriga företrädare för båda parter.

2. Krav på leverantör

2.1 Finansiell och ekonomisk ställning

Anbudsgivaren ska vara registrerad i ett aktiebolags-, handels- eller föreningsregister eller motsvarande register som förs i den stat där anbudsgivarens verksamhet är etablerad samt vara godkänd för F-skatt.

Undantag från kravet på registrering medges i de fall där registreringen hos bolagsverket inte är obligatoriskt. Kommunen kommer att kontrollera uppgifterna.

Anbudsgivaren skall uppfylla samtliga ställda kvalificeringskrav för att kvalificera sig för deltagande i valfrihetssystem.

Anbudsgivaren kan uteslutas från deltagande i valfrihetssystem om den sökande enligt en lagakraftvunnen dom är dömd för brott enligt LOV kap 7 § 1 eller om någon av de situationer som anges i LOV kap 7 § 2 föreligger. Den upphandlande myndigheten kommer att göra erforderliga kontroller att anbudsgivaren uppfyller ställda krav enligt 7 kapitel LOV.

Anbudsgivaren och eventuella underleverantörer ska  ha en god och stabil ekonomi så att ett långsiktigt avtal med kommunen kan upprätthållas. Anbudsgivaren ska uppfylla minst tre (3) enligt ranking hos Creditsafe eller på annat sätt styrka att företagets ekonomiska och finansiella ställning motsvara ställda krav.

När ranking är lägre och/eller saknas eller företag är under bildande, styrks den ekonomiska och finansiella ställningen genom att bifoga bokslut med revisionsberättelse och/eller den senaste balans och resultaträkning om detta finns tillgängligt.

Ekonomisk och finansiell ställning kan även styrkas genom bankgaranti, bankintyg eller liknande innehållande en ekonomisk plan för företagets verksamhet och med beskrivning av hur uppdraget kommer att säkerställas.

Kommunen kontrollerar ranking hos Creditsafe. Anbudsgivaren ansvarar för att bifoga de intyg som efterfrågas så att kommunen kan göra en korrekt bedömning av anbudsgivarens ekonomiska och finansiella ställning när ranking är lägre eller saknas.

2.2 Leverantörens tekniska och yrkesmässiga kompetens

Kompetenskrav

- Ledning och personal ska ha för arbetsuppgifterna, målgruppen och verksamhetens inriktning dokumenterad adekvat utbildning och erfarenhet i enlighet med de kompetenskrav som ställs av IVO samt som anges i föreskrifter och allmänna råd från Socialstyrelsen.

- Leverantören svarar för att personalen erhåller adekvat kompetensutveckling.

- Leverantören och dennes medarbetare ska kunna kommunicera på god svenska i både tal och skrift för att kunna säkerställa en god och säker verksamhet samt dokumentation.

- Har en assistansberättigade behov av alternativ kommunikationsform som till exempel teckenspråk ska leverantören svara för att personal har sådan kunskap.

- Om den assistansberättigade inte kommunicerar på svenska ska leverantören om möjligt ha medarbetare som kan kommunicera på hemspråket. Leverantören svarar för att anlita och bekosta tolk vid behov.

- Kvaliteten i verksamheten skall systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.

- Underleverantörer för den aktuella tjänsten får inte användas utan Socialnämndens skriftliga godkännande. Underleverantör skall uppfylla samma krav som huvudleverantör. Huvudleverantören har det fulla ansvaret för uppdragets utförande.

2.3 Ansvarsförsäkring

Utföraren ansvarar för person- och sakskador som han, eller annan för vilken han ansvarar, orsakar genom fel eller försummelse. Utföraren ska teckna och under hela avtalstiden vidmakthålla ansvarsförsäkring och andra erforderliga försäkringar för sitt åtagande som håller kommunen skadelös vid skada vållad av utföraren och/eller anställda av utföraren.

Kravet på giltig ansvarsförsäkring kontrolleras löpande genom den upphandlande myndigheten.

Kopia ska bifogas ansökan.

2.4 Tillstånd

Anbudsgivaren skall inneha alternativt ha ansökt hos IVO om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt LSS.

Beslut att godkänna utförare enligt LOV fattas av tjänsteperson på delegation av Socialnämnden. För att ansökan skall godkännas krävs att IVO gett utföraren tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt LSS.

Bifoga tillstånd alternativt ange datum då tillstånd är sökt.

2.5 Referenser

Anbudsgivaren ska ha erfarenhet av pågående och/eller tidigare liknande verksamhet och ha kunskap om målgruppens behov och förutsättningar. Två referenser ska medfölja ansökan.

Kommunen förbehåller sig rätten att ta in egna referenser.

Erfarenhet av pågående och/eller tidigare liknande verksamhet styrks av referenser/uppdragsgivare.

2.6 Kvalitetsledningssystem

Utförarens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete skall uppfylla de krav som anges av Socialstyrelsen i föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i verksamheten enligt LSS, Socialtjänst, Hälso- och sjukvård och tandvård, SOSFS 2011:9.

Utföraren ska ha fungerande system och rutiner för fortlöpande säkring och utveckling av verksamhetens kvalitet.

Kvalitetsarbete ska vara väl förankrat såväl på ledningsnivå som bland personal.

Utföraren ska bifoga beskrivning av sitt ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete alternativt certifikat om sådant innehas.

2.7 Kapacitetstak

Utföraren ska ange kapacitetstak i sin ansökan, det vill säga målgrupp och det antal assistansberättigade som utföraren kan verkställa insatser för.

Utföraren ska utöver angivet kapacitetstak kunna göra mindre utökningar för att upprätthålla kontinuitet, exempelvis om den assistansberättigades behov förändras. Utföraren ska alltså vara införstådd med att om den assistansberättigades behov ökar eller minskar kan detta innebära att kapacitetstaket överskrid/underskrids.

Så länge kapacitetstaket inte är uppnått får inga uppdrag avvisas. Den assistansberättigade kan endast ha en utförare för insatsen.

2.8 Synpunkter och klagomål

Utföraren ska ha väl fungerande rutiner för att ta emot, besvara och åtgärda klagomål och synpunkter.

Utföraren ska när som helst under avtalstiden - vid tillsyn, uppföljning eller på begäran - kunna redovisa vilka klagomål och synpunkter som inkommit och vilka åtgärder som vidtagits.

Bifoga beskrivning över rutiner för hantering av synpunkter och klagomål.

2.9 Avvikelsehantering

Syftet med att identifiera och rapportera avvikelser är att öka kvaliteten för den assistansberättigade och att förebygga och förhindra att liknande händelser upprepas.

Utföraren ska ha väl fungerande rutiner för att rapportera, åtgärda och analysera avvikelser.

Utföraren skall när som helst under avtalstiden - vid tillsyn, uppföljning eller på begäran - kunna redovisa rapporterade avvikelser med information om vidtagna förbättringsåtgärder.

Bifoga beskrivning över rutiner för avvikelsehantering.

2.10 Rapportering av missförhållande enligt lex Sarah

Utföraren ska ha väl fungerande system och rutiner för att identifiera och anmäla missförhållanden och påtaglig risk för missförhållanden enligt § 24 a-g LSS.

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, SOSFS 2011:5 ska vara kända och följas.

Utföraren ska genast informera om missförhållanden och risk för missförhållanden till Socialförvaltningen och vidta de omedelbara åtgärder som krävs för att avhjälpa missförhållandet.

Efter avslutad utredning ska utföraren delge Socialförvaltningen utredningsrapporten för Lex Sarah. Denna utredningsrapport ska omfatta vad som framkommit under utredningen, ställningstagandet samt vidtagna och planerade åtgärder.

Bifoga beskrivning över rutiner för rapportering av missförhållande enligt Lex Sarah.

3. Beskrivning av uppdraget

Socialnämnden i Bjuvs kommun är beställarnämnd av verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

Bjuvs kommun tillämpar valfrihet enligt LOV för personlig assistans.

Socialnämnden inbjuder leverantörer att ansöka om att godkännas att utföra personlig assistans enligt 9 § 2 LSS och "ickevalsalternativet" enligt turordningslista. Förfrågningsunderlaget inklusive bilagor beskriver tjänsten och de särskilda kontraktsvillkor som utföraren måste uppfylla.

Personlig assistans söks och beviljas av kommunen enligt 9 § 2 LSS när den assistansberättigades behov av assistans för de grundläggande behoven understiger 20 timmar per vecka.

Är behovet av personlig assistans större än 20 timmar per vecka ansöker den assistansberättigade hos Försäkringskassan om assistansersättning enligt SFB 51 kapitlet.

Den assistansberättigade ska i första hand själv välja hur den personliga assistansen ska anordnas.

Den assistansberättigade som inte kan eller vill välja hur den personliga assistansen ska utföras anvisas ett "ickevalsalternativ" bland de godkända utförarna enligt en turordning som fastställs årligen.

Information om godkända utförare finns tillgänglig på kommunens hemsida.

Uppdraget omfattar ett (1) uppstartsmöte samt minst ett (1) avstämningsmöte per år.

3.1 Översiktlig information

Utföraren skall åta sig att för kommunens räkning utföra personlig assistans enligt 9 § 2 LSS och "ickevalsalternativet" enligt turordningslista.

Med personlig assistans menas ett personligt utformat stöd som ges av en eller ett fåtal personer. Den personliga assistansen är knuten till den assistansberättigade och inte till en verksamhet. Syftet med insatsen är att den assistansberättigade ska kunna leva ett självständigt och oberoende liv i sitt eget boende. Den personlig assistenten ska utifrån fattat beslut hjälpa den assistansberättigade med personlig hygien, förflyttning, kommunikation, inköp, matlagning, klädvård och skötsel av bostad samt stöd vid genomförande av aktiviteter.

Insatsen ska grundas på respekt för den assistansberättigades integritet och självbestämmande samt tillförsäkra den assistansberättigades goda levnadsvillkor och trygghet. Den assistansberättigade skall i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över de insatser som ges. Den personliga assistansen ska kunna utföras under hela dygnet, under årets alla dagar och med utgångspunkt från den assistansberättigades hem. Utföraren svarar för eventuellt behov av lokal,utrustning och inventarier.

Vid fullgörandet av insatserna ska utföraren iaktta allas likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet. Verksamheten ska bedrivas religiöst och politiskt obundet.

Verksamhetens inriktning kan profileras efter målgrupp och kan alltså variera mellan utförarna.

Kapacitetstak ska anges i ansökan, det vill säga målgrupp och det antal assistansberättigade som utföraren kan verkställa insatser för.

Bjuvs kommun erbjuder inte utförande i egen regi.

Bjuvs kommun garanterar inte någon uppdragsvolym.

Ickevalsalternativ

Assistansberättigade som beviljas personlig assistans enligt 9 § 2 LSS som inte vill eller kan välja utförare kommer att anvisas ett ickevalsalternativ bland de godkända utförarna enligt en turordningslista.

Assistansberättigade som är ersättningsberättigade avseende personlig assistans enligt SFB och inte vill eller kan välja utförare kommer att anvisas ett ickevalsalternativ bland de godkända utförarna enligt en turordningslista.

4. Ansökan

Ansökan ska vara skriftlig och ska vara skriven på svenska.

4.1 Ansökan ska innehålla:

- Kopia av giltigt tillstånd från IVO

- Kopia av giltig F-skattsedel från Bolagsverket

- Kopia av giltigt registreringsbevis från Bolagsverket

- Kopia på giltig ansvarsförsäkring

- Verksamhetsprofil

- Kapacitetstak

- Meritförteckning med minst 2 referenser och erfarenhet av liknande uppdrag

- Beskrivning av sitt ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

- Beskrivning över rutiner för hantering av synpunkter och klagomål

- Beskrivning över rutiner avseende avvikelsehantering

- Beskrivning över rutiner för att rapportera missförhållanden enligt lex Sarah

5. Ersättning

För att ersättning ska utgå till leverantören måsta samtliga gällande krav och villkor följas.

Kommunen ersätter med det schablonbelopp/timme som regeringen fastställler årligen.

All beviljad tid för insatsen ska genomföras som effektiv tid, vilket innebär att resor till och från verkställighet sker utanför beviljade timmar och ersätts inte.

Ersättning utgår för beviljad, utförd assistans och utbetalas månadsvis i efterhand.

Mercell Suomi Oy

Osa Mercell-ryhmää, Euroopan johtavaa hankintapalvelujen sekä sähköisen kilpailutusjärjestelman tuottajaa.

Yleistä hankinnoista

Hankintalaki
TED

Yhteydenotto

Klikkaa tästä asiakaspalveluun

+358 207 528 600