Kravspesifikasjon
Jobbsøk for Polske og Litauiske arbeidssøkere
Rammeavtale for Grenland
Følgende punkter legges til grunn for gjennomføringen:
1.Målgruppe
Polsk- og litauisk språklige arbeidssøkere over 19 år med arbeidserfaring fra Norge. Arbeidssøkere fra Polen og- eller Litauen som på bakgrunn av svake norskferdigheter kombinert med svak jobbsøkerkompetanse, sett i forhold til det norske arbeidsliv, har utfordringer med å etablere seg i det ordinære arbeidsliv. Målgruppen er standard arbeidssøkere med polsk eller litauisk som morsmål. Det er et krav om at de har rettigheter til dagpenger så lenge de deltar på tiltaket.
2.Opptakskrav
Polsk- og litauisk språklig arbeidssøker over 19 år med behov for jobbsøkerkompetanse for å komme ut i ordinært arbeid. Det stilles ingen særskilte krav til norsk skriftlig eller muntlig, det vil være krav om polsk- og litauisk språklige instruktører på kurset. Det skal i utgangspunktet ikke bli gitt organisert språkopplæring som en del av kurset.
3.Antall deltakere
20 deltakere til enhver tid og rullerende inntak av nye deltakere. Det vil bli operert med ventelister, en deltaker ut i jobb – ny deltaker inn.
4.Kurssted
Kurslokalene skal ha en sentral beliggenhet i Skien, med nær tilknytning til offentlig transport og parkering.
5.Kursperiode/varighet
Kontinuerlig drift med rullerende oppstart/inntak av nye deltakere. Deltaker deltar på kurset frem til de er ute i ordinær jobb eller av andre grunner velger å ikke motta ytelse fra NAV.
Rammeavtale fra juni 2013 til juni 2015, med mulighet for inntil to års forlengelse. En eventuell forlengelse av avtalen skal skje skriftlig innen kontraktens utløp.
Første avrop med planlagt oppstart vil være medio juni 2013, eventuelt primo august 2013. Avrop blir gjort kvartalsvis.
6.Antall opplæringstimer (totalt og fordelt pr. uke)
Undervisningstiden skal være fra kl. 0900 til kl. 1500 mandag til fredag. 6 timer pr. dag, 5 dager i uken. Timeantall: 13 uker *30 timer = 390*2=780 timer pr. kvartal.
7.Læreplan/faglig innhold
Kurset skal ha som hovedmål å gjøre deltakerne til bedre jobbsøkere og oppfordre til mer aktiv jobbsøking. Kurset skal bidra til at deltakerne gjennom økt egeninnsats tar grep om sin situasjon og gjør aktiviteter som vil føre til at de kommer seg ut i ordinært arbeid.
Det skal beskrives et kursopplegg som viser arbeidsmetode og tematikk i forhold til jobbsøkerprosessen
Temaer kurset skal inneholde:
¿Reelt yrkesmål
¿Holdninger og innstillinger til jobbsøkerprosessen
¿Bevisstgjøring og realitetsorientering i jobbsøkerprosessen
¿Motivasjon og selvtillit
¿Arbeidsledighetspsykologi – arbeidsledig vs. arbeidssøker
¿Hvilken kompetanse har jeg å vise til?
oFormell kompetanse? Både fra Norge og hjemlandet.
oKunnskaper?
oFerdigheter?
oPersonlige egenskaper?
oMotivasjon?
oHoldninger?
oVerdier?
¿Skrive CV, formelle og uformelle jobbsøknader
¿Hva ser arbeidsgiver etter når de skal ansette?
¿Hvordan finne stillinger både på det formelle og uformelle arbeidsmarkedet?
¿Geografisk og yrkesmessig mobilitet
¿Kjennskap til arbeidsmarked og bedrifter
¿Nettverk – hvilke aktører kan brukes i jobbsøkerprosessen?
¿Meldekort – viktighet og hvordan
¿www.nav.no – «Min side»
Det skal samtidig gis en grunnleggende innføring i norsk arbeidslivskunnskap og norsk arbeidslivskultur, herunder muligheter i markedet, plikter og rettigheter, krav og forventninger, samhandlingskoder og arbeidsmiljøloven. Fremheve viktigheten i å inngå arbeidsavtaler, og unngå «svart arbeid».
Det skal i størst mulig grad benyttes norsk i kurset. Ved utfordringer i forhold til språk kan det tilpasses noe for at deltaker skal få mest mulig utbytte av kurset, og være i stand til å opptre som aktiv arbeidssøker.
Det skal også gjennomføres individuelle samtaler med hver deltaker. Individuelle samtaler anses som et viktig virkemiddel for å få bekreftelse på at deltakerne forstår hensikten med kurset og blir i stand til å gjøre noe med egen situasjon. Det skal beskrives hvordan detter er tenkt gjennomført med fokus på hensikt og innhold.
Kursarrangør skal ha god kjennskap til og ikke minst ha et godt nettverk i næringslivet i Grenland, og landet for øvrig, da det skal brukes aktivt i jobbsøkerprosessen. Det stilles et krav til deltakerne at de må se på hele landet som geografisk nedslagsfelt for jobbmuligheter.
Kurset skal bestå av teori, praktiske oppgaver, egenaktiviteter og individuelle samtaler.
Timeplan og faglig innhold skal beskrives i kurstilbudet.
8.Kompetanse – hva skal kurset føre til?
Deltaker skal sitte igjen med en helhetlig forståelse av jobbsøkerprosessen, som har resultert i at deltaker er over i ordinært arbeid. Deltaker skal bli mer bevisst sin egen situasjon – forhold mellom kompetanse/arbeidserfaring både fra sitt hjemland og Norge – til muligheter på det norske arbeidsmarkedet.
9.Organisering/tilrettelegging
Kurset skal ha høyt fokus på jobbsøkerkompetanse og formidling. Tilbudet skal inneholde en beskrivelse av og begrunnelse for hvordan undervisningen skal organiseres, gjennomføres og tilrettelegges. Det faglige opplegget må være fleksibelt tilpasset fordi det vil være rullerende inntak av nye deltakere. Deltakernes språknivå og forkunnskaper til det norske arbeidsliv vil høyst sannsynlig være meget variabelt.
10.Resultatmål
Det forventes et høyt formidlingsfokus. Deltakerne skal bli skrevet ut av kurset når de går over i ordinært arbeid, mister dagpengerettigheter, eller om de av andre grunner ikke ønsker videre bistand fra NAV.
11.Lærere/instruktører
Det settes av 2 instruktørressurser. Dette skal dekke både gruppebasert opplæring og individuelle samtaler.
Instruktører må ha den nødvendige pedagogiske og faglige kompetansen som kreves, og i tillegg ha erfaring med opplæring av voksne personer. Det er ønskelig med erfaring og kompetanse innen jobbsøkermetodikk og arbeidsmarked. Coaching- og veilederkompetanse vil bli vektlagt.
Instruktørene må ha evne til grensesetting og skape tydelige rammer rundt det som er forventet av deltakerne. Må forholde seg til NAV sitt regelverk i forhold til dagpenger, fravær og meldekort.
På bakgrunn av språknivået til deltakerne, settes det krav til både polsk- og litauisk språk kompetanse blant instruktørene. I tillegg til gode norsk kunnskaper.
12.Opplæringslokaler
Opplæringslokalene må være egnet for kurset og kunne ivareta de ulike aktivitetene som undervisning i plenum, aktiviteter i mindre grupper samt individuell veiledning. Lokalene må ellers være egnet for jobbsøkeraktiviteter, med bl.a. muligheter for å benytte telefon i forbindelse med jobbsøkingen.
Lokalene må være godt egnet for opplæringsformål, innfri HMS-krav.
13.Teknisk utstyr og tilrettelegging
Alle deltakerne skal ha tilgang til hver sin PC. PC-ene skal være satt opp med oppdatert programvare og ha tilgang til internett. Deltakerne skal ha tilgang på skriver, kopimaskin og telefon til bruk i jobbsøkerprosessen.
14.Samarbeid med NAV
Frammøteskjema sendes hver 14 dag til tiltaksansvarlig via skanning. Dersom deltakere slutter eller uteblir, skal det gis beskjed fortløpende til tiltaksansvarlig ved NAV.
NAV lokal v/tiltaksansvarlig kontaktes umiddelbart når uforutsette hendelser oppstår underveis i kursperioden. Spørsmål som dukker opp under kurset rettes til NAV, ved tiltaksansvarlig.
Kursarrangør er ansvarlig for at NAV mottar eventuelle kravskjemaer om reisepenger i korrekt utfylt tilstand, med alle nødvendige vedlegg innen tre dager etter deltaker har begynt på kurset.
15.Rapportering
Kursarrangør leverer kortfattet individuell rapport ved kursslutt. Rapporten skal for hver kursdeltaker inneholde informasjon om følgende:
•Navn med fødselsnummer
•Status ved kursslutt (formidlingsinformasjon evt. andre grunner til deltakelse avbrutt)
•Gjennomføring av kurset herunder motivasjon, oppmøte, stabilitet, deltakelse. Samt tilbakemelding på deltakers språknivå - utvikling
•Annet (for eksempel engasjement og utvikling)
Rapporten skal sendes med forside via skanning til NAV Lokal ved tiltaksansvarlig innen en uke etter kursslutt
To måneder etter kursslutt skal det rapporteres, på eget skjema, formidlingsresultater for gruppen. Rapportene skal foreligge to måneder etter hvert avrop.
Rapporten skal sendes med forside via skanning til NAV Lokal ved tiltaksansvarlig.
Merk: For å melde din interesse i denne kunngjøringen og motta tilleggsinformasjon vennligst besøk Doffin nettsiden http://www.doffin.no/Search/Search_Switch.aspx?ID=292310.