Evaluering af KOMPETENCEFORSYNINGmidt

Information

Open procedure
11/20/2014 4:18 PM (GMT+01:00)
12/8/2014 12:00 PM (GMT+01:00)

Buyer

Væksthus Midtjylland Væksthus Midtjylland
Annemarie Elverum Annemarie Elverum
Åbogade 15, 4.
8200 Aarhus N
Denmark

Closing date has passed.

Short description

Såfremt Erhvervsstyrelsen godkender ansøgninger om igangsættelsen af to et-årige projekter til Socialfondsprogrammet 2014-2020, vil Væksthus Midtjylland sammen med Region Midtjylland gennemføre en følgeevaluering af det igangsatte projekt "KOMPETENCEFORSYNINGmidt" i 2015.

Baggrund for projektet

Vækstforum i Region Midtjylland har med sin hidtidige indsats - KOMPETENCEmidt - etableret et samarbejde mellem en række aktører, som gennem deres koordinerede indsats i forhold til det virksomhedsopsøgende arbejde, har øget efteruddannelsesaktiviteterne i Region Midtjylland betydeligt. Erhvervsstyrelsen offentliggjorde i november 2013 en effektvurdering af Socialfondsindsatsen i Danmark. Her viser det sig, at virksomheders deltagelse i kompetenceudvikling har en positiv effekt for omsætningen, og at KOMPETENCEmidt i høj grad er medvirkende til skabelse af ca. 4.000 nye jobs i Region Midtjylland. KOMPETENCEmidt har med en intensiv opsøgende indsats på godt 13.000 virksomhedsbesøg (fordelt på to projekter KOMPETENCEmidt 1.0 og 2.0) over en periode på fem år skabt synlige resultater. Evalueringer af KOMPETENCEmidt viser da også, at virksomhederne er meget tilfredse med indsatsen og når den opsøgende virksomhed udføres i et partnerskab, så skaber det en øget kvalitet i arbejdet set fra virksomhedernes perspektiv.

Partnerskabet i KOMPETENCEmidt er dog klar over, at skal der skabes yderligere forbedringer, så må konsulentkorpset opkvalificeres og alle tre politikområder må samarbejde om det fælles mål, som er virksomhedernes kompetenceforsyning på kort sigt og virksomhedernes produktivitet på langt sigt.

Vækstforum ønsker derfor i 2015 at fortsætte og udbygge indsatsen og partnerskabet med iværksættelsen af et Midtjysk Kompetenceudviklingsprogram.

Den positive effekt af et regionalt koordinerende samarbejde udstikker en retningspil for arbejdet med det fremtidige samarbejde. Men først skal formålet med den koordinerede indsats præciseres: formålet er at sikre virksomhedernes kompetenceforsyning, som er et lidt bredere begreb end kompetencebehov. Kompetenceforsyning er alle de tiltag, som skal sikre tilgængeligheden af de kompetencer, der er nødvendige for at nå virksomhedens mål. Kompetenceforsyning handler derfor om virksomhedernes muligheder for at ansætte, uddanne eller efteruddanne medarbejdere mhp. at opnå den ønskede kompetence – og det handler om de systemer, som på den ene eller anden vis tilvejebringer eller formidler kompetencer og kompetente medarbejdere til virksomhederne.

Kompetenceforsyning er dermed et begreb, der rummer både de aktiviteter, som en virksomhed selv gennemfører for at udvikle, tiltrække eller fastholde kompetencer og de omgivende systemers arbejde med at imødekomme virksomhedernes behov for kompetencer.

Læs nærmere om de konkrete aktiviteter i KOMPETENCEFORSYNINGmidt i det vedlagte bilag.

Evalueringens fokus

Fokus for evalueringen vil være det lokale partnerskab. De lokale partnerskaber vil blive koordineret af projektets tre leadpartnere; de tre VEU-centre. VEU-centrene sørger for at inddrage alle relevante partnere fra de tre systemer i dannelsen af de lokale partnerskaber. Der afholdes regelmæssige møder, hvor der i partnerskabet besluttes og koordineres konkrete indsatser overfor konkrete opsøgte virksomheder. Det besluttes i partnerskabet i hvilket omfang der indsættes konsulenter fra alle tre systemer samt fra Væksthuset i løsningen af den konkrete opgave således virksomhedernes behov sikres bedst muligt. Samarbejdet i de lokale partnerskaber skaber en synergieffekt mellem de tre politiske systemer og en opgaveløsning, som er bedre og mere fokuseret end de tre systemer hver for sig.

Væksthus Midtjylland vil sørge for en samlet koordination og et fælles grundlag for den faglige implementering og en fælles administration af KOMPETENCEFORSYNINGmidt. Der vil blive afholdt regelmæssige møder med leadpartnerne for at sikre projektets fremdrift og sikre de lokale partnerskabers fremdrift samt fælles tilgang til både den faglige og administrative del af projektet.

Erfaringer fra KOMPETENCEmidt 2.0 understreger nødvendigheden af, at Væksthus Midtjylland sammen med leadpartnerne bruger mere tid på at udbrede kendskabet til programteorien end tidligere, således det ikke kun er leadpartnere og operatør, der kender projektets præmisser grundigt. Alle deltagende partnere og deres konsulenter skal have et grundigt kendskab til programteorien for at aktiviteterne kan fungere efter hensigten.

Det vil være projektets første målsætning at få dannet og aktiveret de lokale partnerskaber og søge en professionalisering af konsulentkorpset, således det kan danne baggrund for en sammenhængende og en helhedsorienteret indsats, der sikrer koordination og kvalitet i den ydelse, som virksomhederne modtager.

Naturligvis vil man tage fat på arbejdet med hovedaktiviteter med det samme, men man må formode, at der i dette første år vil blive behov for at drøfte og beslutte løsninger og services, der skal finde sted i forhold til virksomhederne i de pågældende lokale partnerskaber. Der må også forventes forskelle fra partnerskab til partnerskab med hensyn til graden af implementering både på grund af partnernes forskelligheder, men også på baggrund af virksomhedernes behov og brancher.

Det er forventningen, at der etableres et antal lokale koordinerende partnerskaber. Antalsmæssigt vil det svinge fra et arbejdskraftopland til et andet. Det maksimale antal mulige antal lokale partnerskaber må formodes at være 19, som er antallet af kommuner i Region Midtjylland. Antallet kan også blive lavere, da det må formodes at der vil ske en vis koordination på tværs af kommunegrænser, hvor det er praktisk muligt. Det er vigtigt at understrege, at de lokale partnerskaber sammensættes helt frit ud fra lokale forudsætninger, præferencer og traditioner. I nogle områder har man allerede gjort visse erfaringer med koordinerende samarbejder, mens det andre steder er helt nyt og uprøvet. Antallet kan også forventes at ændre sig fra i løbet af projektperioden, når man først får dannet sig et overblik og erfaringer med modellerne. Nogen steder vil man måske starte med et større antal i håbet om at kunne samle flere partnerskaber sammen til et. Denne dynamik ønskes også beskrevet, som den opstår.

I projektets evaluering skal der derfor sættes fokus på beskrivelsen af de forskellige modeller for lokale partnerskaber i det første år af projektets levetid, således der i en evt. fortsættelse af projektet kan trækkes på erfaringer fra det første år.

Krav til indhold

Operatøren, Væksthus Midtjylland, er ansvarlig for i samarbejde med Region Midtjylland og ekstern evaluator at tilrettelægge en evalueringsstrategi, evalueringsplan samt fælles procedurer for dataindsamling. Der etableres desuden en følgegruppe, hvori de tre leadpartnere er repræsenterede.

Der ønskes udarbejdet et evalueringsdesign, som vægter det udviklende eller lærende formål, idet dette er hovedformålet med evalueringen frem for kontrol. Evalueringen skal udover være brugbar for aktørerne i deres fremtidige arbejde og udgøre baggrunden for vurderingen af initiativet i forhold til fremtidig politikudformning. Evalueringen skal derfor vurdere, hvorvidt initiativet (dets aktiviteter og organiseringsformer) udgør en farbar vej for fremtidige politikker. Er der i projektets design barrierer for en succesfuld implementering? Hvilke barrierer er der for at skabe et godt partnerskab? Hvad skal der tænkes på i en fremtidig opbygning af et lignende projekt?

Der ønskes derfor etableret en følgeevaluering dvs. en analyse af, hvordan de forskellige modeller for lokale partnerskaber virker, for hvem og under hvilke omstændigheder.

Den grundlæggende antagelse i projektet er, at for at projektet skal lykkes, så kræves:

Samtænkning (fælles forståelser), kræver en ledelsesmæssig indsats i samtlige systemer: koordinering og samarbejde skal prioriteres og ikke mindst skal det italesættes. Derudover vil en fælles videndeling og uddannelsesindsats være nødvendig.

Samordning (koordineret adfærd) sker på to niveauer: 1) Forpligtende regionale strategiske partnerskaber, der opstiller relevante mål for at styrke kompetenceforsyningen. 2) Tværgående lokale koordinerede samarbejder om den udførende praksis- og virksomhedsrettede indsats.

Samarbejde (kooperation) udvikles i det daglige arbejde. Evalueringen skal derfor vurdere/beskrive modeller i forhold hertil.

KOMPETENCEFORSYNINGmidt er resultatet af politiske beslutninger og politisk fastsatte aktiviteter og forudsætter derfor overvejelser over hvilke instrumenter, der vil lede til målet/problemets løsning, hvordan instrumenterne vil virke, og hvad der kræves af implementeringen, hvis virkningerne skal opnås.

Tilsammen udgør disse overvejelser en programteori og fungerer således som grundlaget for projektet og dets evaluering.

Som tidligere nævnt, så skal evalueringen fokusere på opsamling af viden om de forskellige modeller, der vil opstå for det lokale koordinerende samarbejde og udførelsen af de enkelte roller på de ovenfor tre skitserede niveauer.

Der ønskes etableret et evalueringsdesign, som fokuserer på indholdet og kvaliteten af de aktiviteter, der er støtteberettigede, frem for kvantiteten af de gennemførte aktiviteter.

Se i vedlagte bilag desuden beskrivelse af partnerens roller og de effektkæder, som projektets programteori er bygget op omkring.

Afrapportering/tilbagemelding

Den samlede projektevaluering kan betragtes som en tilbagemelding til flere (forskellige) politiske administrative niveauer. I dette tilfælde er evalueringen hovedsageligt en tilbagemelding til:

•Vækstforum

•Regionsrådet

•Det Midtjyske Kompetenceråd

Tilbagemeldinger til Vækstforum indgår som en del af beslutningsgrundlaget for etableringen af nye fremtidige initiativer inden for virksomheds- og kompetenceudvikling. Evaluator skal derfor sikre, at evalueringens konkluderende dele indeholder et element af handlingsrettethed og samtidig en vis præcision i sine anbefalinger.

Målgrupper

Evalueringsrapporten har flere og forskellige målgrupper. Den tænkes først og fremmest som en opsamling for Vækstforum, Regionsrådet og Det Midtjyske Kompetenceråd. Målgruppen for den samlede evalueringsrapport er dernæst projektets deltagere; institutioner/organisationer, planlæggere, ressourcegrupper, konsulenter og ledere ved de involverede institutioner/organisationer. Målgruppen omfatter ligeledes andre dele af institutionerne, herunder kursusafdelinger, kompetenceafdelinger (el. centre) mv. Rapporten har derfor en generel relevans for andre vækstfora og uddannelsesplanlæggere, uddannelsesledere, politikere, administratorer og udviklere (såvel i som udenfor regionen).

•Evalueringen skal være input til policy udvikling og læring i Region Midtjylland

•Evalueringen skal være med til at dagsordensætte debatten om voksenuddannelse i Danmark

•Evalueringen skal være med til at sætte fokus på synergieffekterne af et lokalt samarbejde på tværs af politikområder.

Kriterier for udvælgelse

Kriterierne for tildeling er det økonomisk mest fordelagtige tilbud under kr. 400.000,00 eksklusiv moms, men inklusiv alle indirekte udgifter f.eks. rejse- og transportudgifter.

Herudover opfyldelsen af nedenstående overordnede kvalitative kriterier:

•Dokumenteret erfaring med gennemførelse af en følgeevaluering

•Dokumenteret erfaring som evaluator af Strukturfondsstøttede projekter

•Har erfaring med evaluering af uddannelsesinstitutioner, som arbejder med voksenuddannelse

•Har erfaring med policy analyser/evalueringer – arbejde med det politiske niveau

•Gerne argumentation for at nærværende evaluering kan indgå i evaluators øvrige portefølje af forskningsmæssige erfaringer på området

•Har den nødvendige kapacitet i form af erfaren arbejdskraft, som kan udføre følgeevalueringen i perioden fra primo 2015 til ultimo 2015.

Bilag

Tilbuddet skal bilægges cv på de relevante medarbejdere, som dokumentation for tilbudsgivers erfaring på området.

Tilbudsgiver skal samtidig med afgivelsen af sit tilbud vedlægge en underskrevet erklæring på tro og love om, hvorvidt tilbudsgiveren har ubetalt, forfalden gæld hos det offentlige.

Kontakt og spørgsmål

Kontakt projektleder Annemarie Elverum på følgende adresse/e-mail, hvis der er spørgsmål:

KOMPETENCEFORSYNINGmidt

Att.: Projektleder Annemarie Elverum

Væksthus Midtjylland

INCUBA Science Park Katrinebjerg

Åbogade 15, 3. sal

8200 Aarhus N.

ae@vhmidtjylland.dk

Files (click "Show interest" to get access)

Name Size
Bilag til_UDBUD.pdf 986 KB
Spørgsmål og svar vedr. udbud.pdf 200 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00