Staten har den siste tiden signalisert et økende behov for å bosette personer med rett og plikt til introduksjonsprogram i norske kommuner. Over 4000 flyktninger sitter i mottak og venter på bosetting i en kommune og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har varslet en ytterligere økning i bosettingsvolumet de neste årene. Storbyene må ta i mot en betydelig del av denne økningen. Det store bosettingsvolumet gjør at det er og vil være et stort press på de ansvarlige kommunale tjenestene i perioden fremover. Dette skjer i en tid hvor det også er rekordhøy innvandring fra personer med oppholdsgrunnlag som gjør at de faller utenfor målgruppen til rett og plikt til introduksjonsprogram.
Flyktningene blir bosatt i kommuner over hele landet og i mange tilfeller mottar kommune mellom 5 og 20 flyktninger. Til sammenlikning har Bergen kommune vedtatt å bosette 350 flyktninger hvert år de neste årene og forventer at introduksjonsprogrammet vil ha over 600 deltakere. Dette gir andre utfordringer og muligheter enn for mindre kommuner. Hvordan storbykommunene lykkes med gjennomføringen av introduksjonsprogrammene vil være av vesentlig betydning for hvordan vi lykkes med integreringen av store innvandrergrupper.
Kommunene har i perioden etter innføringen av introduksjonsprogrammet i 2004 gjort seg erfaringer om organisering og gjennomføring av introduksjonsprogrammene. Gjennom en analyse fra et eksternt fagmiljø ønsker vi å få systematisert erfaringene som er gjort for å kunne videreutvikle tjenestene. Basert på analysen av situasjonen i de 5 storbyene ønsker vi å få innspill og anbefalinger som kan være med på å utgjøre et beslutningsgrunnlag for utformingen av den kommunale integreringspolitikken for målgruppen.
Se kontrakt og kravspesifikasjon (vedlegg 1 konkurransegrunnlag og bilag1 til kontrakt) for ytterligere informasjon.