Bedriftshelsetjenesten i Bergen kommune har kartlagt byrådsavdelingenes nåværende praksis, bruk av psykologbistand og behovet for å inngå en beredskapsavtale for psykologtjenester.
Arbeidsplassen og leders støtte og oppfølging av den ansatte står, og skal fortsatt stå, helt sentralt i ivaretakelsen av ansatte som har vært utsatt for vold og trusler i sitt arbeidsforhold. I noen tilfeller vil den ansatte ha behov for mer støtte utover det en leder kan gi, og psykologbistand vil være et viktig tilskudd, der man ikke kan håndtere oppfølgingen selv innenfor egne rammer.
Å oppleve en voldsepisode eller alvorlige trusler om vold, er skremmende for de fleste. Det kan være tøft enten man selv blir utsatt for det eller man er vitne til at det skjer med andre. Avhengig av belastningens intensitet, faktorer ved situasjonen og personenes motstandskraft, kan slike kriser utvikle seg i traumatisk retning og utløse ulike typer stressreaksjoner. I en del tilfeller kan symptomene bli kroniske og det kan utvikles posttraumatisk stressforstyrrelse.
Mye kan gjøres for å forebygge dette, og det å gi den som blir utsatt for en voldsepisode eller alvorlige trusler om vold oppfølging etter slike hendelser er derfor svært viktig.
Oppfølgingen etter slike hendelser bør starte umiddelbart av leder som står den ansatte nærmest, og det er anerkjent at den viktigste hjelpen er den støtte som leder og arbeidskollegaer kan gi. I tillegg er det muligheter for annen bistand:
- Fra arbeidstakers fastlege
- Fra det nye tilbudet Rask psykisk helsehjelp
- Fra bedriftshelsetjenesten
- Fra legevakten/livskrisehjelpen
Ved svært alvorlige hendelser blir også behovet for psykologhjelp vurdert.
Ved særlig alvorlige situasjoner må psykolog kunne brukes uten at det er vold og trussel-problematikk involvert.