Beskriva struktur och styrning av nordiska ländernas transportmyndigheter, vilka förändringar som skett sedan 2011 och om dessa förändringar har utvärderats.
Uppdragets huvudsakliga innehåll
I promemorian från 2011 redovisades organisation och styrning för respektive land. I detta uppdrag ska i stället redovisning ske utifrån en uppdelning av transportmyndigheternas olika funktioner och hur de är organiserade och styrda. Myndigheternas uppdrag ska delas upp i följande funktioner:
Planering, förvaltning och utveckling av statlig infrastruktur
Myndighetsutövning i form av reglering och tillsyn
Interregional tillgänglighet
Forskningsfinansiering
Granskning, uppföljning och utvärdering, analys
Officiell statistik
I punkt 1 ovan ingår inte att beskriva hur kostnadskontroll sker, vilket Trafikanalys analyserar i en särskild studie. Punkt 3 avser ansvar för interregional och viss internationell kollektivtrafik motsvarande Trafikverkets ansvar i Sverige. Exempel på uppgifter under punkt 5 är Trafikanalys uppdrag att följa Trafikverkets arbete med att utveckla modeller för samhällsekonomiska analyser, uppföljning av de transportpolitiska målen, att utvärdera effekter av sjöfartsstödet samt omvärldsanalys.
Beskrivningen ska utgå från hur styrning och struktur för uppgifterna ovan är organiserat i Sverige och med den utgångspunkten fångar beskrivningen upp om ansvaret för uppgiften ligger på en annan administrativ nivå i något eller några av de övriga länderna.
Den grundläggande frågeställningen i uppdraget är ”Hur sker myndighetsstyrning inom transportområdet i de nordiska länderna exklusive Island, och har det skett några, och i så fall vilka, förändringar i strukturen och styrningen av de nordiska transportmyndigheterna sedan 2011?"
Kompletterande, fördjupade frågeställningar
Finns utvärderingar gjorda av myndighetsförändringarna och vilka slutsatser dras i så fall i dessa?
Hur har omvärldsförändringar eller andra orsaker kommit till uttryck i styrningen? T.ex. digitalisering, urbanisering, pågående elektrifiering av transportsektorn.
Vilka slutsatser kan dras för Sverige inför framtiden?
Kunskapsinsamling ska genomföras avseende Sverige, Norge, Finland och Danmark. Litteraturstudier och intervjuer med relevanta personer i de olika länderna kommer att vara en viktig del i genomförandet.
Uppdraget ska avrapporteras senast 6 november dels i form av en rapport, dels genom att presentera resultaten på ett seminarium där såväl medarbetare på Trafikanalys och externa gäster bjuds in. Trafikanalys kan komma att publicera rapporten på myndighetens webbplats. Genomförda intervjuer ska redovisas i separata referat eller transkriberingar.
Upphandlingsförfarande
Upphandlingen genomförs som en direktupphandling i konkurrens i enlighet med reglerna i lagen (LOU 2016:1145) om offentlig upphandling. Anbud överstigande 300 000 kr kommer inte att tas upp till prövning.
Deltagande leverantörer ska lämna anbud och Trafikanalys får förhandla med en eller flera anbudsgivare. Trafikanalys tillämpar inte avtalsspärr i denna upphandling.
Avtalstid
Avtalet gäller från det att båda parter undertecknat avtalet till och med den 2023-12-31.
Dokument
Alla dokument rörande denna upphandling finns att tillgå på VISMA OPIC (
www.opic.se). Det är upp till anbudsgivaren att hålla sig underrättad om vad som sker i upphandlingen via denna webbsida.
Sista datum för inlämnande av anbud
Anbud ska vara inkomna senast den 2023-05-29 23:59.