Udbud af kontrakt af Automatisk biometri-identifikations-system (ABIS) og udstyr til dansk politi.

Information

Negotiated procedure
10/7/2022 10:27 AM (GMT+02:00)
11/14/2022 10:00 AM

Buyer

Rigspolitiet Rigspolitiet
Michelle Andersen Michelle Sigersted Andersen
Polititorvet 14
1780 København V
Denmark
17143611

Closing date has passed.

Short description

1) Baggrund og formål

Nærværende udbud omfatter anskaffelse af en standard biometriløsning, herunder implementering af nationale tilpasninger, udvikling, integrationer, support, vedligehold og videreudvikling af en samlet løsning bestående af software og udstyr, der skal understøtte, at dansk politi kan identificere personer ved hjælp af biometri. Løsningen er anvendelig i efterforskningen, men også i retsprocessen, beredskabet, på udlændingeområdet m.m.

Identifikationssektionen i Nationalt Kriminalteknisk Center (herefter benævnt NKC), varetager det nuværende Centrale Fingeraftryksregister i dansk politi. Det nuværende Centrale Fingeraftryksregister er en standardløsning, der er blevet tilpasset dansk politis specifikke nationale behov, hvilket blandt andet omfatter styring og administration af data, forretningsregler, processer og brugeradgange mv.

I dag indeholder den nuværende løsning omkring 500.000 personaftryk (finger-/hånd og/eller fodaftryk, der er optaget fra en person under kontrollerede forhold). Løsningen indeholder derudover ca. 50.000 sporsager, der indeholder ca. 250.000 sporaftryk (finger-/hånd- og/eller fodaftryk, der er sikret fra overflader, effekter og lignende i forbindelse med politiets efterforskning af kriminelle handlinger eller i forbindelse med efterforskning af eksempelvis katastrofer).

Løsningen består i dag af flere komponenter: Livescan-stationer (software og hardware) til optagelse af finger- og håndaftryk, flere registre (personaftryk og sporaftryk) samt funktionalitet til kodning, matchning og sammenligning af aftryk. Derudover er der opgaver som styres og kontrolleres i faste workflows, og som er underlagt forretningsregler og med reference til politiets sagsinformation.

Dansk politi har livescan-stationer opsat i de forskellige politikredse i Danmark, Grønland og Færøerne. Langt de fleste personaftryk optages ved anvendelse af livescan-stationer. Søgning af personaftryk for identitet foregår delvist automatisk, hvorfor der stilles høje krav til kvalitet i optagelsen, kvalitetsfeedback, datavalidering og brugervenlighed.

Løsningen skal understøtte, at det ved hjælp af biometri, er muligt at fastlægge en persons identitet, ved at søge denne op mod nationale og internationale datakilder. Det er i den forbindelse afgørende, at løsningen kan give et hurtigt svar tilbage til den, der har optaget biometrien. Alle kredsbrugere har derfor i dag mulighed for 24/7 at tilgå resultaterne af søgninger af personaftryk, via en brugergrænseflade på dansk politis net, samt kan generere og hente kriminaltekniske erklæringer.

I arbejdet med sporaftryk, anvendes der blind verification via anonymiserede digitale godkendelsespakker, samt kendte analyse-metodikker så som: ACE-V (Analysis, Comparison, Evaluation and Verification) og: GYRO (Green Yellow Red and Orange). Disse anvendes til at udvælge og vægte observeret information.

Person- og sporaftryk søges og registreres i internationale registre: Eurodac, VIS, SIS, Prüm og Interpol samt fra 2022 i det kommende nye EU-system EES. Løsningen skal således sikre efterlevelse af såvel nationale som internationale krav.

Dansk politi har et stort fokus på, at effektivisere og tænke innovativt i forbindelse med fingeraftryksrelateret politiarbejde, så der sikres en hurtig sagsbehandling.

I Identifikationssektionen arbejdes der derfor i dag udelukkende digitalt, og langt størstedelen af alle workflows håndteres enten i løsningen, eller ved andre systemer. Dansk politi har således, med undtagelse af enkelte manuelle ind-scanninger af personaftryk, ingen analoge processer.

For at understøtte den effektive sagsbehandling, er det i relation til de nævnte workflows, i dag muligt at åbne applikationen(løsningen) flere gange i løsningen, og dermed arbejde flere steder i løsningen på en gang, således at opgaver kan løses i sammenhæng og på tværs af forskellig funktionalitet.

Det er væsentligt at opgavestyringen kan foregå i løsningen, da avancerede søgninger og sammenligninger mellem aftryk, udføres og kvalitetssikres af daktyloskopiteknikere med udgangspunkt i en politiefterforskning og en anmodning fra en politikreds eller en ekstern samarbejdspartner. Dertil er de enkelte sager, der behandles i løsningen, ofte en blanding af søgninger mod datakilder og sammenligninger mellem spor og konkrete personer. Sagerne udvikler sig ofte løbende i det der tilkommer nye spor og/eller personer på en sag. Derfor er det også afgørende, at løsningen kan understøtte forretningen i den dynamiske sagsbehandling. Dette understøttes bl.a. i dag, hvor det er muligt at redigere i kodningen af et sporaftryk undervejs i søgeprocessen, sådan at løsningen løbende tilpasser søgeresultatet i takt med at daktyloskopiteknikere ændrer/justerer kodningen.

På baggrund af dette har Identifikationssektionen kunne nedbringe svartiderne, bl.a. ved at eliminere de historiske back logs, som mange kriminaltekniske laboratorier har.

Dansk politi søger derfor en innovativ løsning samt samarbejdspartner, der ønsker at indgå i den fortsatte udvikling på biometrirelateret politiarbejde. Et par eksempler herpå kunne være, at indgå samarbejde om træning/videreudvikling af udbyderens algoritme, eller afdække mulighederne for udviklingen af en Likelihood ratio, der i ENFSI-regi (European Network for Forensic Institutes) bliver arbejdet på.

Kundens IT-systemer er opbygget i en kompleks sikkerhedsinfrastruktur med et lukket netværk, hvor der bl.a. ikke er adgang til internettet. Dette giver nogle begrænsninger i hvordan løsninger og komponenter kan kommunikere sammen og dermed også i hvordan løsningens ønskede integrationer med andre internationale og eksterne registre kan udføres. Leverandøren kan ikke afvige fra at skulle anvende denne komplicerede sikkerheds arkitektur.

2) Hovedydelser

Kontrakten indgås med én leverandør. Kontrakten omfatter følgende hovedydelser, som vil blive uddybet nærmere i udbudsmaterialet.

A. Levering af en samlet løsning

Leverandøren skal levere en samlet løsning til optag og behandling af biometri. Løsningen skal bestå af funktionalitet og databaser, indeholdende blandt andet spor- og personaftryk, som kan styres og administreres. Ved funktionalitet forstås at løsningen kan varetage søgning, analyse og sammenligning af person- og sporaftryk samt opgavestyring, jf. afsnit II.1.5) punkt 1).

Løsningen skal omfatte nødvendige software og udstyr til optagelse af personaftryk. Der skal leveres følgende udstyr: Livescan-stationer med kabinet.

Løsningen skal tilpasses nationale forhold, herunder blandt andet lovgivning, organisationsstruktur, workflows, godkendelsesprocesser og afrapportering (kriminaltekniske erklæringer)

Implementering af løsningen inkluderer datamigrering, tilpasning/konfiguration af funktionalitet samt uddannelse af medarbejdere i dansk politi.

B. Support og vedligeholdelse

Leverandøren skal levere løbende support og vedligeholdelse af løsningen. Vedligeholdelsen omfatter løbende og forebyggende vedligeholdelse, herunder i form af levering af nye versioner, planlagte releases, patches, fejlrettelser samt løbende opdatering af bl.a. encodere og matchere. Support omfatter teknisk support i form af 3rd level support med mulighed for support 24/7, herunder med mulighed for on-site support. 1st og 2nd level support leveres af Rigspolitiet selv eller en af Rigspolitiet udpeget tredjemand. Drift af servere og infrastruktur leveres af Rigspolitiet eller dennes driftsleverandør. Vedligeholdelses- og supportpligten omfatter både software og udstyr.

C. Videreudvikling

I kontraktperioden skal leverandøren løbende foretage ændringer og videreudvikle løsningen, på kundens anmodning, således at løsningen til enhver tid er opdateret og lever op til de faglige krav og standarder, samt lovgivningsmæssige tiltag, som udviklingen nødvendiggør.

Dette omfatter bl.a. men er ikke begrænset til:

- Nationale tilpasninger

- Integration af nye kilder

- Understøttelse af registrering og behandling af øvrig biometri

Leverandøren skal deltage aktivt som sparingspartner i en kontinuerlig videreudvikling af løsningen, således at løsningen løbende opdates, følger med udvikling og sikrer en effektiv og innovativ løsning inden for biometrirelateret politiarbejde.

D. Integrationer

Leverandøren skal medvirke til at sikre, at løsningen integreres til internationale registre samt en række nationale systemer, jf. ovenover i afsnit II.1.5) punkt 1).

Løsningen skal derudover integreres i politiets øvrige it-landskab.

I dag er dansk politi opkoblet til 23 forskellige lande i Prümsamarbejdet, hvor forskellige søgetyper landene imellem er kvotebaseret på daglig basis. Hvis en kvote overskrides sættes søgningen på hold og afsendes den følgende dag.

Der er ligeledes lavet integrationer til SIS, Eurodac og VIS.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00