NAV ønsker et nytt verktøy for å etablere en Begrepskatalog i etaten. Det er per i dag gjort en jobb med å etablere deler av innholdet. Innholdet er lagret i en provisorisk løsning i Jira Atlassian. Denne markedsundersøkelsen tar sikte på å kartlegge hvordan alternative løsninger kan erstatte den eksisterende, samt hva slags funksjonalitet markedet kan tilby for å forvalte, analysere og publisere begrepene NAV forholder seg til.
NAV forvalter store mengder informasjon i all vår kjernevirksomhet. Det er derfor svært viktig at hele etaten tolker og bruker informasjonen på samme måte både ut mot eksterne aktører og ved utveksling av informasjon mellom interne systemer. Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) fastslår i rapport «Informasjonsforvaltning i offentlig sektor» (DIFI 2013:10) et prinsipp om at virksomheten skal ha oversikt over de data den behandler. Dataene skal være dokumentert og publisert utenfor det aktuelle fagsystemet. Det skal vurderes hvorvidt oversikten skal være tilgjengeliggjøres for allmennheten og videre skal data være definert og beskrevet i strukturert og maskinlesbar form.
NAV har opprettet et eget team som har som ansvarsområde å sikre etablering og vedlikehold av en sentral Begrepskatalog i NAV.
Det nye begrepsverktøyet skal samle NAVs viktigste begreper på ett sted og være kilde for NAVs forståelse av termer og begreper i tråd med prinsippene om masterdata management. Målet er å standardisere begrepsbruken internt og synliggjøre likheter og forskjeller i informasjonen vi bruker.
Begrepskatalogen skal også bli en kilde til enkle juridiske avklaringer. Ved å knytte begrepsdefinisjoner i form av metadata til informasjonselementer, sikrer man rett tolkning og riktig kontekst. Sammen med informasjons- og domenemodeller, vår Felles Kodeverksløsning med mer, er Begrepskatalogen en sentral del av IKT-grunnmuren for moderniserte løsninger i NAV.
Informasjonen i begrepsverktøyet skal lagres med metadata som gjør det mulig å se sammenhenger mellom begreper for både menneske og maskin. Dokumentasjon av etatens begreper skal synliggjøre avvik i begrepsbruk og bidra til å analysere konsekvenser av endringer i IKT-systemene våre. Dette skal øke datakvaliteten og sørge for trygghet ved gjenbruk av informasjon. Korrekt annotering av datadefinisjoner i systemsammenheng skal også bidra til å automatisere hele eller deler av etatens forretningsprosesser.
Begrepskatalogen som kilde skal gi en garanti til konsumentene av innholdet for at alle begreper som har oppnådd en status som «Standard» er kvalitetssikret av de rette faginstansene.
NAV inviterer derfor markedsaktører som er interessert til å besvare markedsundersøkelsen og returnere denne utfylt til angitt e-postadresse, jf. Kontaktinfo i Del I pkt. 1, innen 17. april 2015.
Dersom redigerbar versjon ønskes, vennligst kontakt oss på angitt e-postadresse, jf. Kontaktinfo i Del I pkt. 1.