Totalentreprise med tiltransport av rådgivere.
Helt siden Herdla museum i 2010 åpnet flyutstilling på Herdla fort er det blitt arbeidet med å få samlet museets aktivitet her. Etter at skisseprosjektet «Under lyset» ble forkastet som følge av en for høy kostnadsramme ble det startet et arbeid med å utarbeide alternativer. Det ble tidlig lagt en premiss om at et nybygg skulle kobles til det eksisterende utstillingsbygget slik at disse kunne drives som en enhet. Andre premisser har vært at bygget skal være enkelt utformet, fleksibelt i forhold til bruk og dessuten ha en lav kostnadsramme.
I utformingen av det nye bygget er det lagt vekt på museet like mye skal være et møtested og en informasjonssentral som et museum i tradisjonell forstand. Hele 1. etasje er derfor satt av til servicefunksjoner som kafé, aktivitets- og informasjonsområde. De mer tradisjonelle museumsutstillingene blir å finne i 2. etasje. Her blir det lagt stor vekt på et samspill mellom utstillingene og de naturfenomen og kulturminner som man selv kan oppsøke rundt på øya.
Når det gjelder formgivingen av nybygget så er det lagt vekt på at dette i seg selv skal representere en opplevelse. Dette er bl.a. bakgrunnen for bruken av de gjennomskinnelige fasadepaltene som vil bidra til å skape en egen atmosfære innendørs i takt med at været endrer seg utendørs. Et annet sentralt element er fløyen i 2. etasje som bryter fasaden og gir et overblikk over den karakteristiske Herdlevalen med det viktige fuglefredningsområdet.
Museumsbygg Herdla fort skal oppføres som et nybygg, med tilknytning til eksisterende museumsbygg, også kjent som Gul 16.I all hovedsak oppføres bygget av stål med etasjeskillere i prefabrikkert betong med kjellervegger og fundamenter i plasstøpt betong. Ved ferdigstillelse vil nybygget ha en grunnflate på 380 kvadratmeter og et samlet innvendig gulvareal over to plan på 630 kvadratmeter. Bygget skal oppføres med to klimasoner med et ytterskall med fasade av polykarbonatplater og et innerskall med isolerte yttervegger.