Formålet er å skaffe kunnskap og grunnlag for løpende å vurdere om tiltakene og aktivitetene som blir igangsatt og gjennomført i eller som følge av fusjonen, bygger oppunder at målene som ligger til grunn for fusjonen kan bli oppnådd. Følgeevalueringen skal også kartlegge og vurdere hvorvidt og hvordan fusjonen påvirker virksomheten og de virksomhetsresultater som oppnås – både kvantitativt og kvalitativt - innenfor tidsperioden som evalueringen skal pågå. Evalueringen gjennomføres som en underveisevaluering, og forventes ikke å kartlegge hvilke langsiktige resultater og effekter fusjonen vil medføre.
Kunnskap fra evalueringen skal bidra til at nye NTNU beveger seg i riktig retning i forhold til fusjonens overordnede og langsiktige hensikt. For å høste fortløpende gevinster av kunnskapene som framkommer, bl.a. for å justere aktiviteter og tiltak, skal det være løpende dialog mellom evaluator og oppdragsgiver. Det kan være aktuelt å opprette en referansegruppe.
Følgeevalueringen skal ta utgangspunkt i begrunnelsene og målene for fusjonen slik disse uttrykkes i styrevedtakene de fire institusjonene har gjort, fusjonsplattformen, og i kongelig resolusjon av 19. juni 2015.