Formålet med lærerspesialistordningen er at dyktige lærere skal ha en alternativ karrierevei, men samtidig ha undervisning som sin hovedoppgave. Regjeringen mener at dette vil bidra til å heve læreryrkets status og rekruttere gode lærere. Lærerspesialisten skal bidra til å utvikle skolen som en kollektiv lærende organisasjon, knyttet til elevenes læring og til hva lærerne bidrar med i klasserommet. Stillingen skal bidra til faglig styrking, og ikke være en administrativ ressurs.
Hovedtyngden av stillingen vil bestå av undervisning. I tillegg vil lærerspesialistens oppgaver innenfor spesialiseringsområdet knyttes til å (skoleeier velger ut fastlagte oppgaver fra listen nedenfor):
· være faglig oppdatert innenfor skoleutvikling, forskning, fagdidaktikk og ny undervisningspraksis
· vurdere behovet for og ta initiativ til at det gjennomføres faglig skolebasert vurdering
· vurdere behovet for og ta initiativ til at det gjennomføres skolebasert kompetanseheving og kollegaveiledning
· vurdere behovet for, ta initiativ til og lede faglige prosjekter
· samarbeide med UH- sektoren i gjennomføringen av faglige prosjekter for å bidra til gjensidig kompetanseutvikling og kvalitet i prosjektene
I perioden 2015-2017 vil 208 lærere fordelt på 31 kommuner, seks fylkeskommuner og en privatskole ha funksjonen. Det piloteres to ulike modeller:
1. En modell der alle midlene settes av til lønn til dvs. 48 000 kr per år i lønnstillegg (4 000 kr i måneden). (Dette er regjeringens hovedmodell for karrierestillinger i skolen). Det forventes at lærerne bruker den tiden de allerede har til disposisjon til å utføre de oppgavene som ligger til stillingen, jf. rammeverket for stillingene.
2. I tillegg prøves det ut en modell som kombinerer lønn og redusert undervisningstid. Rammen på 48000 deles om lag likt (i verdi) på lønnstillegg og redusert undervisningstid. Denne modellen gir noe mer tid til å utføre spesialistoppgavene.
Oppdraget gjelder en evaluering av piloteringen av ordningen med lærerspesialister.