Konsulentbistand til Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes analyse af annullerede udbud og analyse af kontrolbud

Information

Open procedure
1/28/2014 9:15 AM (GMT+01:00)
2/3/2014 8:00 AM (GMT+01:00)

Buyer

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Søren Brenøe Søren Brenøe
Carl Jacobsens Vej 35
2500 Valby
Denmark

Closing date has passed.

Short description

1.Udbyder

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Carl Jacobsens Vej 35, 2500 Valby

Kontaktpersoner: Anne Ley og Søren Brenøe

2.Beskrivelse af opgaven

a.Formål og baggrund

Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har besluttet at udarbejde en analyse af annullerede udbud og en analyse af kontrolbud.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, og sekretariatet står for udarbejdelsen af de to analyser, der vil bygge på forskellige typer af data. Dataindsamlingen og udarbejdelsen af datagrundlaget til brug for de to analyser gennemføres af eksterne konsulenter på baggrund af input fra sekretariatet.

På vegne af Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde udbyder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen således en opgave om:

•Gennemførelse af dataindsamling og udarbejdelse af datagrundlag til brug for analyse af annullerede udbud

•Gennemførelse af dataindsamling og udarbejdelse af datagrundlag til brug for analyse af kontrolbud

Opgavens formål er todelt. Dels er formålet at indsamle viden om omfanget, årsager og konsekvenser af at udbud annulleres, og dels er formålet at kortlægge brugen af kontrolbud. Opgaven skal således munde ud i to forskellige datagrundlag.

Konsulentbistanden har til formål at producere et samlet, overskueligt og velstruktureret datagrundlag af høj kvalitet bestående af bl.a. casebeskrivelser og resultater fra en spørgeskemaundersøgelse for hver af de to analyser. Disse materialer skal danne grundlaget for, at Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat efterfølgende kan udarbejde en analyse af annullerede udbud og en analyse af kontrolbud.

Hele processen gennemføres i et tæt samarbejde med Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat, hvor der sparres om indhold, fremgangsmåde og afrapportering.

Baggrund for analysen af annullerede udbud

Transaktionsomkostninger for både tilbudsgivere og ordregivende myndigheder bliver unødvendigt høje, når udbud annulleres og udbudsprocessen genstartes. Det kan bidrage væsentligt til at reducere omfanget af unødvendige transaktionsomkostninger i Danmark, hvis antallet af annullerede udbud reduceres. Samtidig kan færre annullationer præge udbudskulturen positivt.

Det er ikke tidligere belyst, hvor mange annullationer af udbud, der foretages årligt i Danmark, og hvad de hyppigste årsager til annullation af udbud er. Styrket viden om, hvorfor udbud annulleres, kan bidrage til, at offentlige myndigheder annullerer færre udbud, hvilket vil være til gavn for myndighederne selv og de private tilbudsgivere.

Data til brug for udarbejdelsen af analysen om annullerede udbud skal levere systematisk viden om omfanget, årsager og konsekvenser af at udbud annulleres. Data vil bestå af en kortlægning af annullationer af danske udbud, en spørgeskemaundersøgelse blandt offentlige ordregivere, der for nyligt har annulleret et udbud og fem-syv casestudier blandt udvalgte offentlige myndigheder og private tilbudsgivere, der afdækker årsager til og konsekvenserne af en annullation.

Baggrunden for analysen af kontrolbud

Bekendtgørelsen om kommunernes og regionernes beregning og afgivelse af kontrolbud regulerer brugen af kontrolbud.

Der forelægger på nuværende tidspunkt ingen systematiske kortlægninger af omfanget af offentlige myndigheders brug af kontrolbud og de problemstillinger, der er forbundet med at udarbejde kontrolbud. Mens offentlige myndigheder kan opleve, at det kan være svært at udarbejde kontrolbud, kan tilbudsgivere opleve en vis usikkerhed, når de byder på en opgave, hvor der udarbejdes kontrolbud.

Data til brug for udarbejdelsen af analysen om kontrolbud skal levere en kortlægning af brugen af kontrolbud og de problemstillinger der opstår, når offentlige myndigheder afgiver kontrolbud. Data vil bestå af fire-seks casestudier blandt offentlige ordregiver, der har erfaring med at afgive kontrolbud og fire-seks private tilbudsgivere, der har erfaringer med at deltage i udbudsforretninger, hvor der bliver afgivet kontrolbud.

b.Konsulenternes opgave

Dataindsamling til brug for analysen om annullerede udbud

Konsulenterne skal udarbejde datagrundlag, der bidrager til en kortlægning af annullationer af danske udbud, herunder skal følgende belyses:

1.Omfanget af annullationer ift. kontraktværdier og antal mv.

2.Årsager til annullationer

3.Konsekvenser af annullationer

Konkret skal datagrundlaget bestå af følgende elementer:

1.En gennemgang af samtlige danske ”herreløse” udbudsbekendtgørelser i EU’s Tenders Electronic Daily, TED, i perioden 2012-2013

2.En spørgeskemaundersøgelse blandt offentlige ordregivere, der har annulleret udbud

3.Fem-syv casestudier af, hvorfor behovet for at annullere udbud opstår, og hvilke overvejelser den ordregivende myndighed gør i forbindelse med annullationen. Casestudierne skal endvidere belyse, hvordan virksomhederne oplever processen, hvor udbud annulleres. Konsekvenser er eksempelvis eventuelle økonomiske tab hos især tilbudsgivere og konkurrencemæssige effekter hos ordregivere.

Gennemgang af ”herreløse” udbudsbekendtgørelser

Herreløse udbudsbekendtgørelser opstår, når ordregivende myndigheder alene indberetter en udbudsbekendtgørelse til TED, men ikke indberetter en tilhørende bekendtgørelse om kontraktindgåelse. I de supplerende oplysning til de herreløse udbudsbekendtgørelser kan man se, om udbudsproceduren er annulleret. Der skal foretages en gennemgang af samtlige herreløse udbud i TED-databasen og udarbejdes en oversigt, der bl.a. indeholder oplysninger om:

1.Antallet af annullationer ift. kontraktværdier og antal mv.

2.Indenfor hvilke opgaveområder der forekommer annullationer og om muligt årsagen hertil.

Kvantitativ delundersøgelse: Spørgeskemaundersøgelse til samtlige ordregivende myndigheder, som har annulleret et udbud i perioden 2012-2013

Når alle annullerede udbud er identificeret, kan der etableres en liste over de kontaktpersoner, som er oplyst i de annullerede udbudsbekendtgørelser. Kontaktpersonerne vil blive kontaktet med henblik på at besvare et kortfattet spørgeskema om årsagen til annullering af udbuddet.

Spørgeskemaet udarbejdes i sparring med Rådet fra Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat. Spørgeskemaundersøgelsen rettes til samtlige ordregivende myndigheder, der har annulleret mindst ét udbud i perioden 2012-2013. Spørgeskemaet skal afdække, i hvilken fase udbuddene oftest annulleres, årsagerne til annullationer samt konsekvenser af annullationer, herunder om udbuddet omgøres, eller om udbuddet stoppes helt. Tilbud må gerne indeholde mål om svarprocent i spørgeskemaundersøgelsen.

Kvalitativ delundersøgelse: Interviews med offentlige ordregivere og private tilbudsgivere

Der skal udarbejdes fem-syv casestudier bestående af ét eller to interviews med relevante videnspersoner. Casestudierne kan delvist gennemføres som telefoninterviews. Casestudierne skal bl.a. belyse, hvorfor behovet af annullation opstår, hvorvidt annullationen kunne have været undgået, og hvilke konsekvenser annullationen fik for tilbudsgiver eller ordregivende myndighed. Casestudierne vil også skulle afspejle forskellige situationer, eksempelvis annullation på grund af fejl i udbudsmaterialet, modtagelse af ukonditionsmæssige tilbud e.l.

Endvidere skal casestudierne belyse, hvordan tilbudsgivere oplever processen, hvor udbud annulleres, herunder hvilke konsekvenser annullation har for tilbudsgiverne, og hvordan annullationer kan gennemføres med færrest mulig gener og omkostninger for tilbudsgivere.

Formålet med casestudierne er at anskueliggøre de overvejelser, som ordregivende myndigheder står overfor, når de skal beslutte at annullere et udbud. Casestudierne skal således afspejle de fordele og ulemper, som et annullereret udbud medfører.

Casestudierne skal gennemføres som semistrukturerede interviews og skal så vidt muligt omfatte forskellige myndighedstyper, fx kommuner, regioner, statslige ordregiver samt indkøbsfællesskaber, og forskellige virksomhedstyper og -størrelser.

Opgaven indebærer at udarbejde en interviewguide til casestudierne i sparring med sekretariatet for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde. Interviewguiden skal konkretisere og udbygge ovenstående. Interviewguiden bruges til at gennemføre interviews med udvalgte offentlige myndigheder og private tilbudsgivere. Konsulenterne har ansvaret for at kontakte og indgå aftaler med de relevante interviewpersoner. De interviewede skal have mulighed for at kvalitetssikre casebeskrivelserne efter udarbejdelse.

En repræsentant fra Rådet fra Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat skal inviteres til at deltage som observatør i de planlagte personlige interviews.

Organisering og afrapportering af resultater til analysen af annullerede udbud

Gennemgangen af udbudsbekendtgørelser på TED, casebeskrivelser og spørgeskemaundersøgelsens resultater organiseres og afrapporteres til Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat. De overleverede materialer skal have en lettilgængelig form, der kan danne empirisk grundlag for analysen af annullerede udbud.

Formidlingen af dataindsamlingens resultater er vigtig, og det forventes, at de materialer, som konsulenterne afleverer, er gennemarbejdede, korrekturlæst og sprogligt samt formidlingsmæssigt af en høj kvalitet.

Casebeskrivelser skal i denne sammenhæng forstås som redegørelser for de vigtigste resultater og erfaringer for hvert caseinterview og ikke som transskriptioner. Spørgeskemaundersøgelsens resultater kan passende afleveres i form af figurer, tabeller og i regnearksformat.

Dataindsamling til brug for analysen om kontrolbud

Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat foretager en grundig kortlægning af omfanget af kontrolbud, så der kan tilvejebringes viden om, hvor ofte myndigheder afgiver kontrolbud, hvilke typer af ydelser det især sker på, og i hvilket omfang kontrolbuddene vinder opgaven. Dette gøres på baggrund af en gennemgang af alle udbud på udbud.dk.

Casestudier blandt offentlige ordregivere og private tilbudsgivere

Ud fra kortlægningen identificerer konsulenterne, hvilke ordregivere der har afgivet kontrolbud i løbet af en afgrænset tidsperiode. Der foretages fire-seks casestudier bestående af to interviews blandt ordregivere, der nærmere belyser disse ordregiveres anvendelse af kontrolbud, herunder ordregivernes kendskab til reglerne, oplevede udfordringer samt konkrete erfaringer mht.:

•Offentlighed og indsigt i kontrolbud

•Beregninger af kontrolbud i overensstemmelse med reglerne

•Om der sker opfølgning, når kontrolbud vælges.

I det omfang, det er muligt, identificeres desuden tilbudsgivere, som har afgivet tilbud på udbud, hvor ordregiveren har afgivet kontrolbud. Blandt disse tilbudsgivere foretages fire-seks casestudier bestående af ét interview, der belyser tilbudsgivernes konkrete erfaringer, herunder fx om de har tillid til, at de afgivne kontrolbud er gennemført i overensstemmelse med reglerne, og at de beregnede priser i kontrolbuddene er fair, rimelige og dokumenterede.

Casestudierne skal gennemføres som semistrukturerede interviews og skal så vidt muligt omfatte forskellige myndighedstyper, fx kommuner, regioner, statslige ordregiver samt indkøbsfællesskaber, og forskellige virksomhedstyper og -størrelser. Casestudierne kan delvist gennemføres som telefoninterviews. Derudover er det vigtigt i forbindelse med udvælgelsen af myndigheder til casestudierne, at der udvælges myndigheder, der har været i en situation, hvor kontrolbuddet vandt, men også myndigheder, der afgav kontrolbud, hvor kontrolbuddet ikke vandt. Ligeledes skal virksomhederne udvælges, så der medvirker virksomheder, der har vundet et udbud, hvor der blev afgivet kontrolbud, men også virksomheder, der ikke vandt et udbud, hvor der blev afgivet kontrolbud.

Opgaven indebærer at udarbejde en interviewguide til casestudierne i samarbejde med sekretariatet for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde. Interviewguiden skal konkretisere og udbygge ovenstående. Interviewguiden bruges til at gennemføre interviews med fire-seks offentlige myndigheder og fire-seks private tilbudsgivere. Konsulenterne har ansvaret for at kontakte og indgå aftaler med de relevante interviewpersoner. De interviewede skal have mulighed for at kvalitetssikre casebeskrivelserne efter udarbejdelse.

En repræsentant fra Rådet fra Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat skal inviteres til at deltage som observatør i de planlagte personlige interviews.

Organisering og afrapportering af resultater til analysen om kontrolbud

Casebeskrivelsernes resultater organiseres og afrapporteres til Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat. Casebeskrivelser skal forstås som redegørelser for de vigtigste resultater og erfaringer for hvert caseinterview og ikke som transskriptioner.

De overleverede materialer skal have en lettilgængelig form, der kan danne empirisk grundlag for analysen af kontrolbud.

Formidlingen af resultaterne af casebeskrivelserne er vigtig, og det forventes, at de materialer, som konsulenterne afleverer, er gennemarbejdede, korrekturlæst og sprogligt samt formidlingsmæssigt af en høj kvalitet. Ved høj kvalitet forstås bl.a. stringent brug af begreber, præcis afrapportering af findings mv.

Afrapportering af resultater

Datagrundlag til brug for de to analyser skal organiseres og afrapporteres i to særskilte dokumenter til Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat. Datagrundlagene vil indgå som bilag til de samlede analyser, og det er afgørende, at data præsenterer de vigtige resultater og erfaringer på en letlæselig og overskuelig måde.

For hvert af de to datagrundlag skal konsulenterne udarbejde bilag, der beskriver metoden og design af dataindsamlingen. Konsulenterne vil få udleveret en skabelon til Microsoft Word, som data skal afrapporteres i.

Opstartsmøde og møde vedrørende 1. udkast til data

Der afholdes et opstartsmøde mellem Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat og det konsulenthus, der tildeles opgaven. På mødet gennemgås konsulenternes opgave mundtligt for at sikre gensidig forståelse for opgavens indhold og for at undgå misforståelser.

Der afholdes yderligere et møde vedrørende det første udkast til datagrundlag for hver af de to analyser med henblik på at sikre kvalitet og indhold i datagrundlaget.

Med henblik på afklaring af tvivlspørgsmål samt eventuelle fejl og mangler afholdes et opfølgende møde efter alt datamateriale er afleveret til Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat.

Møderne vil finde sted med deltagelse af mindst én af de til projektet tilknyttede konsulenter.

Kontakt og samarbejde med Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat

Hele processen forventes at finde sted i et tæt samarbejde mellem konsulenter og Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat. Med dette skal forstås sparring omkring caseudvælgelse, dataindsamling og konkret indhold i de enkelte databeskrivelser.

Forud for aflevering af det endelige materiale vil Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat have haft det samlede materiale til kommentering. Først når sekretariatet har godkendt materialets kvalitet og indhold, er opgaven afsluttet.

c.Leverancerne

Konsulenternes leverancer skal udgøre et grundlag, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat kan anvende til at udarbejde to analyser om henholdsvis annullerede udbud og kontrolbud. Konkret vil leverancerne bestå af:

•Afrapportering af findings i forbindelse med gennemgangen af annullerede udbud på TED

•Casebeskrivelser fra relevante cases med erfaringer med annullation af udbud

•Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse rettet mod alle ordregivere, der i perioden 2012-2013 har annulleret mindst ét udbud

•Casebeskrivelser fra relevante cases med erfaring med kontrolbud

d.Overordnet tidsplan

Aktivitet Deadline

Udbud af opgaven 16. januar 2014

Frist for spørgsmål kl. 10, 27. januar 2014

Deadline for afgivelse af tilbud på opgaven kl. 8, 3. februar 2014

Orientering om udvælgelse af konsulenter Uge 6

Opstartsmøde 10. eller 11. februar 2014

Aflevering af 1. udkast til databeskrivelser Uge 12

Aflevering af færdige databeskrivelser Uge 14

e.Økonomisk ramme

Den økonomiske ramme for opgaven er sat til 550.000 kr. eksklusiv moms.

f.Ønsker til tilbud

Tilbud på gennemførelse af dataindsamling og udarbejdelse af datagrundlag for de to analyser skal indeholde:

•Forslag til opgaveløsning og proces

•Pris på opgaveløsningen

•Beskrivelse af kompetencer og arbejdserfaring hos de konsulenter, der udfører opgaven, herunder beskrivelse af erfaringer med og kendskab til offentlig-privat samarbejde samt erfaring fra lignende opgaver

•Referencer

Forslag til opgaveløsning må max fylde 8 sider eksklusiv forside, referencer og CV, tidsplan, budget, årsregnskab samt tro- og loveerklæring.

3.Kontaktoplysninger og spørgsmål

Spørgsmål vedr. udbuddet kan rettes til Anne Ley på ale@kfst.dk (tlf. 41 71 50 75) eller Søren Brenøe på sbn@kfst.dk (tlf. 41 71 52 83). Spørgsmål specifikt om annulleringer af udbud rettes til Søren Brenøe og spørgsmål specifikt til kontrolbud rettes til Anne Ley.

Spørgsmål til udbuddet besvares skriftligt og vil være tilgængelige på www.udbud.dk. Frist for spørgsmål til udbuddet er mandag den 27. januar 2014 kl. 10.

4.Frist for modtagelse af tilbud og efterfølgende proces

Frist for modtagelse af tilbud er mandag den 3. februar 2014 kl. 8.00 Tilbud modtaget efter dette tidspunkt vil ikke blive taget i betragtning. På baggrund af de modtagne tilbud vil Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat udvælge et tilbud. Konsulenterne vil blive orienteret i uge 6 om, hvem der får tildelt opgaven.

5.Adresse for modtagelse af tilbud

Tilbud sendes pr. mail til Rådet for Offentlig-Privat Samarbejdes sekretariat, både att. Anne Ley, ale@kfst.dk og Søren Brenøe, sbn@kfst.dk

6.Vedståelsesfrist

Tilbudsgiver skal vedstå sit tilbud indtil 3 måneder efter afgivelse af tilbud.

Files (click "Show interest" to get access)

Name Size
Udbudsmateriale - annullationer og kontrolbud ROPS.pdf 206 KB
Spørgsmål og svar til udbudsmateriale om annullerede udbud og kontrolbud.pdf 152 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00