Revisjon av visuell profil for Norsk Folkemuseum

Information

10/11/2012 5:07 PM (GMT+02:00)
10/29/2012 3:00 PM (GMT+01:00)
No
No

Buyer

Norsk Folkemuseum Norsk Folkemuseum
Paal Mork Paal Mork
Museumsveien 10
0287 OSLO
Norway
970010815

Closing date has passed.

Short description

Oppgavebeskrivelse – revisjon av Norsk Folkemuseums profil

 

Tilbudsinnbydelse

Norsk Folkemuseum inviterer leverandører til å utarbeide et tilbud som omfatter løsning av følgende oppgaver:

·         Revidere visuell profil og utforme profilelementer for Norsk Folkemuseum.

·         Definere Norsk Folkemuseums tilstedeværelse i enhetenes egne profiler og definere synliggjøring av enhetene i Norsk Folkemuseums profil. 

·         Utforme malverk.

Løsningene skal samles i en profilhåndbok.

 

Bakgrunn

Norsk Folkemuseums visuelle profil er fra 1996. Siden den gang har museet fått en mer kompleks struktur og det er kommet nye digitale løsninger som stiller andre krav til visuelle uttrykk. Profilen ønskes nå revidert.

 

Visuelle elementer

Prosjektet skal oppdatere og revidere visuell profil for Norsk Folkemuseum. Prosjektet er definert som et revisjonsprosjekt. Altså skal ny profil bygge videre på allerede etablerte elementer (som nevnt nedenfor), men disse skal tilpasses dages situasjon, der museet er blitt en mer kompleks organisasjon og ny digital kommunikasjon er tilkommet.

 

Posisjonering

Norsk Folkemuseums posisjoneringsdokument beskriver hvordan Norsk Folkemuseum posisjonerer seg. Dokumentet er vedlagt tilbudsinnbydelsen og omfatter målformuleringer, innledende beskrivelse av merkearkitektur for enhetene, segmentering av hovedmålgrupper og posisjonering overfor disse. Utvikling av visuell identitet skal bygge på dette dokumentet.

 

Forutsetninger

Dagens logo skal beholdes, men den kan suppleres med nye tilleggselementer. En revidert og utvidet fargepalett skal utarbeides. Fargene rød, mørk blå og grå har fulgt museet i en årrekke, og avspeiles i museumsanlegget Det er ønskelig at disse inkluderes i paletten. Alle farger skal fungere godt visuelt ved kopiering til svart-hvitt. Museet bruker i dag fontene Gill sans og Sabon. Fonter kan defineres på nytt. Et fontbibliotek skal gi god lesbarhet på skjerm og i trykk, og det er ønskelig med fonter som finnes som standard på de fleste maskiner (Sabon gir dårlig lesbarhet på in-house maskiner – og få eksterne maskiner har fonten). PC er museets business-standard, og digitale løsninger skal utvikles for PC. Løsningene skal fungere optimalt på både PC og Mac.

 

Ut over de føringer som ligger i posisjoneringsdokumentet, ønsker vi at profilen skal avspeile følgende attributter:

•              Ekte og autentisk

•              Kunnskapsbasert

•              Opplevelsesorientert og underholdende

•              Imøtekommende

•              Barnevennlig

 

Profilhåndbok

Det skal utarbeides en profilhåndbok som skal omfatte:

·         Overordnende føringer for profilen

·         Definering av merkearkitektur (Leveres av Norsk Folkemuseum)

·         Regler for bruk av logo og navnetrekk

·         Retningslinjer for synliggjøring av modermerket i enhetenes egne profilprogrammer og for enhetenes synliggjøring i modermerkets profil

·         Maler for administrative trykksaker (type digitale brevmaler)

·         Retningslinjer for publikumsprodukter etc, i trykket og digital form.

·         Maler for rapporter

·         Maler for presentasjoner

 

Overordnende føringer for profilen

Denne delen skal gi en beskrivelse av tanker for visuell profil, hvilke føringer som ligger til grunn, og hva profilen skal utstråle. Mye av grunnlaget ligger allerede i Norsk Folkemuseums posisjoneringsdokument.

 

Definering av merkearkitektur

Begrepet Norsk Folkemuseum brukes i to betydninger: Historisk omfatter det museumsanlegget på Bygdøy med Friluftsmuseet, utstillinger, samlinger og kompetanse. Samtidig brukes begrepet om hele organisasjonen, med museet som administrativt sentrum og med både museer og andre virksomheter som tilknyttede enheter. Norsk Folkemuseums merkehierarki er definert som en endorsed brand strategi, der hver enhet profilerer seg ganske fritt, og modermerket skal ha lav synlighet. Føringene er definert i eget dokument som er utformet av Norsk Folkemuseum og skal inngå i profilhåndboken.

 

Stiftelsen Norsk Folkemuseum og enhetene

Oppgaven er å utarbeide revidert visuell profil for Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Juridisk navn på virksomheten er ”Norsk Folkemuseum”, og organisasjonsformen er en stiftelse. I situasjoner der det trengs å skille mellom museet på Bygdøy og virksomheten som helhet gjøres dette ved at virksomheten som helhet betegnes som ”stiftelsen Norsk Folkemuseum”. I formelle dokumenter skal Norsk Folkemuseums navn, profil og malverk også brukes for ”stiftelsen Norsk Folkemuseum”. Det må utarbeides elementer i profilen som beskriver at Norsk Folkemuseum omfatter flere enheter. For ”stiftelsen Norsk Folkemuseum” utarbeides ikke en selvstendig identitet eller profil. Ved en senere anledning kan det bli aktuelt å utvikle visuell profil for enheter, som eksempelvis Bygdø Kongsgård. Profilelementene må derfor tenkes inn i en større sammenheng, slik at profiler for flere enheter kan fungere sammen.

 

Regler for bruk av logo, navnetrekk og profilelementer

Mange av Norsk Folkemuseums visuelle produkter vil bli utviklet in-house, blant annet av museets designer og arkitekt. Produktene skal fungere i mange sammenhenger. De spenner vidt og omfatter eksempelvis web-publisering, profil- og salgsprodukter, markedsføring, utstillingsproduksjoner, eksterne skilt og trykksaker av både publikumsrettet og administrativ karakter. Profilhåndboken må gi gode retningslinjer for bruk av logo, navnetrekk og profilelementer, definere font- og fargebibiliotek osv.  Regler for navnetrekk skal også definere bruk av webadressen www.norskfolkemuseum.no. Retningslinjene må være så vidt stramme at gjenkjennelse opprettholdes, men samtidig så frie at uttrykk kan tilpasses tema og behov.

 

Det skal også utformes et forslag til bruk av museets navn på engelsk. I dag brukes Norsk Folkemuseum som egennavn på alle språk, med Norwegian Museum of Cultural History som forklarende tekst, men dette oppfattes som langt og tungt.

 

Retningslinjer for synliggjøring av modermerket i enhetenes egne profilprogrammer og for enhetenes synliggjøring i modermerkets profil

Enhetene vil ha egne profilprogrammer, men i de fleste produkter skal det synliggjøres at de er del av en større helhet. Profilhåndboken skal beskrive hvordan dette skal gjøres – ut fra en tankegang om at stiftelsen Norsk Folkemuseum skal ha lav synlighet. Stiftelsen Norsk Folkemuseum består i dag av Bogstad Gård, Bygdø Kongsgård, Eidsvoll 1814, Ibsenmuseet og Norsk Folkemuseum, men flere kan komme til (Bogstad gård og Eidsvoll 1814 har egne profilprogrammer, Bygdø Kongsgård og Ibsenmuseet har behov for å utvikle). Det skal også utformes en måte å synliggjøre at Norsk Folkemuseum omfatter flere enheter. Elementet skal brukes på brevark og andre formelle dokumenter, eksempelvis ved at enhetene nevnes med navn:

stiftelsen Norsk Folkemuseum omfatter

Bogstad Gård * Bygdø Kongsgård * Eidsvoll 1814 * Ibsenmuseet * Norsk Folkemuseum

 

Maler for administrative / postale trykksaker (bl.a. digitale brevmaler)

Brev, notat og referatmal skal utarbeides og være digitalt tilgjengelig i museets program for elektronisk arkiv (museet bruker programvaren 360). Malene utformes i henhold til visuell profil, men også i henhold til nasjonale standarder for brevoppsett og føringer i museets program for elektronisk arkiv. Standardmaler er allerede utformet i MS Word, så oppgaven består i en tilpasning.

 

Videre skal det utformes mal for konvolutter, faktura og visittkort, samt signaturlinje for e-post.

 

Maler for brosjyrer, annonser etc, i trykket og digital form.

Det skal utformes retningslinjer for brosjyrer som eksempelvis sesongprogrammer og program- og stillingsannonserannonser for print og digitalt uttrykk. Retningslinjene skal gi føringer som gjør at ideen bak designprofilen oppfattes, og man ser en gjennomført helhet i produktene, samtidig som in-house designer kan utvikle uttrykk som avspeiler tema for produktene. Mest brukte format for brosjyrer er 210x100 mm stående, både falset og ryggstiftet. Mest brukte annonseformat er modul 22b (107x80mm). Mest brukte webannonseformat er liggende banner, 150 x 768pxl.

 

Maler for rapporter

Det skal utformes basismal for rapport, dvs layout og plassering av visuelle elementer i en standardisert A-4-publikasjon. Malen skal brukes i utforming av alle typer rapporter, publikasjoner utredninger, søknadsgrunnlag etc, der behovet er et standard oppsett som kan fylles med tekst og bilder. 

 

Maler for presentasjoner

Det skal utformes basismal for Powerpoint-presentasjoner.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00