Oppdragsgiver har behov for å inngå tjenestekonsesjonsavtaler for å sikre kommunens brukere Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). BPA-tjenestene skal kunne omfatte både eksisterende brukere i kommunen, samt eventuelle nye brukere som tilkommer i løpet av avtaleperioden.
Det foreligger et politisk vedtak om fritt brukervalg i kommunen. Med fritt brukervalg menes at brukere som har BPA enkeltvedtak fra kommunen, fritt kan velge mellom private leverandører som kommunen har tjenestekonsesjonsavtale med eller kommunal drift (BPA-tjenester utført av kommunen selv). Oppdragsgiver har behov for å inngå avtale med private leverandører for å sikre det frie brukervalget.
Leverandørene det inngås tjenestekonsesjonsavtale med skal være likestilte, og det skal være opp til bruker i henhold til det frie brukervalget å velge (og evt. skifte) leverandør. Brukerens valg skal ikke være underlagt noen begrensninger utover at valget må skje mellom leverandørene som har tjenestekonsesjonsavtale med kommunen eller offentlig tjenestetilbud. Brukeren skal ikke måtte begrunne sitt valg og valget skal ikke kunne overprøves. Når en bruker har valgt preferert leverandør, er leverandøren forpliktet til å levere tjenestene.
Leverandørene det inngås tjenestekonsesjonsavtaler med skal etter bestilling være forpliktet til å levere tjenestene innenfor rammene av gjeldende lover og regler, kommunens enkeltvedtak om BPA og gjeldende avtale(r).
Tjenesten brukerstyrt personlig assistanse (BPA) skal ytes i henhold til:
- Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-8 Brukerstyrt personlig assistanse
- Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 d) Rett til brukerstyrt personlig assistanse
Oppdragsgiver tildeler BPA-tjenester gjennom enkeltvedtak hjemlet i helse- og omsorgs-tjenesteloven av 24.06.2011.