PRÆKVALIFIKATION - INGENIØR TIL INDBUDT KONKURRENCE

Information

Other
5/7/2021 9:28 AM (GMT+02:00)
5/21/2021 12:00 PM (GMT+02:00)

Buyer

REALDANIA BY & BYG A/S REALDANIA BY & BYG A/S
Jarmers Plads 2
1551 København V
Denmark
10130751

Closing date has passed.

Short description



PRÆKVALIFIKATION - INGENIØR TIL INDBUDT KONKURRENCE

PRÆKVALIFIKATION - INGENIØR TIL INDBUDT KONKURRENCE



OM OPGAVEN


UDSKRIVER



Realdania By & Byg A/S indbyder hermed til prækvalifikation til en privat konkurrence ’MiniCO2 Etagehus ”TRÆ” til Kanalbyen, Fredericia C’. Etageejendommen opføres af Realdania By & Byg, og er en del af Realdanias fokus på at ’fremme et sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri ’.



OPGAVEN - ET MONOMATERIELT EKSPERIMENTBYGGERI


Realdania By & Byg ønsker at bidrage nuanceret, transparent og uvildigt til debatten om hvilke materialer, vi skal anvende i fremtidens klimavenlige byggeri.


Derfor igangsættes nu Mini CO2 Etagehus ”TRÆ”; et forsøgsbyggeri, som opføres i Kanalbyen i Fredericia C.


Konkurrencen omhandler udarbejdelse og opførelse af en mindre etageboligejendom i 5 etager med 4 boliger, elevator og en stueetage med fælles funktioner, adkomst, teknikrum og evt. lille butik/’garage’/fællesrum samt tilhørende udearealer. Der skal opføres i alt ca. 600 etage-kvm.


Byggeriet skal opføres indenfor et normalt anlægsbudget for at sikre maksimal skalerbarhed og relevans for branchen.


Byggeriet skal opnå DGNB Guld certificering.


Der foreligger et volumenstudie, der bl.a. angiver ydre dimensioner, og som har ligget til grund for igangsætning af lokalplanproces. Ejendommen skal udarbejdes indenfor disse rammer.


Det primære mål er at opnå mindst muligt CO2 udledning. Det aktuelle projekt omhandler træ som primært materiale, men fx tegl, beton, ler, biobaserede eller genbrugsmaterialer vil efterfølgende kunne tænkes afprøvet og sammenlignet.


Dette gøres igennem et forsøgsdesign, der afsøger svar på markedets hypoteser for materialets styrker og svagheder.


Der ses med dette projekt ikke isoleret på materialet, men på materialet i sin funktionelle anvendelse.


Evalueringen skal altså ske ’alt andet lige’; funktion og præstation skal være sammenlignelig med andre relevante materialer. Udvalgte performancekrav til funktion, indeklima mv. låses derfor fast. Til formålet er udviklet et forsøgsdesign, som det vindende team sammen udfordrer og afprøver.


Ejendommen opføres i videst muligt omfang i træ og evalueres dels samlet, dels sektionsvist i forhold til tag, primære og sekundære bygningsdele, elevatorskakt, fundament mv. Eksperimentet ligger således i at afprøve, hvordan træ præsterer 1:1 i et mindre etagebyggeri til boligformål i 5 etager.


Projektet skal vise, hvordan CO2 aftrykket kan reduceres, bl.a. gennem udvikling af nye metoder og løsninger, der optimerer materialets forskellige egenskaber. Herved skal projektet bidrage til at gennemføre den helt nødvendige omstilling af byggesektoren i en mere bæredygtig retning og med et lavere CO2-aftryk, end det vi kender til i dag.


Der vil som en integreret del af projektet skulle beregnes og måles systematisk på bygningens samlede CO2-aftryk og på de udviklede løsninger, som er med til at reducere det samlede CO2-aftryk. Som en forudsætning for det skarpest mulige resultat – det lavest mulige CO2-aftryk – formodes det at rådgiverne skal arbejde dynamisk med LCA beregninger allerede fra skitsefasen og frem gennem projektet. Afslutningsvis afleveres LCA beregning til tjek hos BUILD’s ekspertgruppe.


Opgaven består forventeligt også i at aktivere viden fra forskningsmiljøer, byggebranchen og entreprenører ud fra en fælles målsætning om at minimere CO2 aftrykket i nybyggeri.


Som en integreret del af projektets udkomme vil Realdania By & Byg facilitere nye løsninger inden for det anvendte primære materiale, som stilles til rådighed for alle interesserede, så disse nemt kan bruges i andre byggerier og så resultaterne kan trykprøves af andre. Der arbejdes således ’open source’.



BAGGRUND


Siden 1970’erne har vi i Danmark i høj grad haft fokus på vores bygningers energiforbrug. Men i takt med at energiforbruget er nedbragt, og energiforsyningen er blevet ”grønnere”, er fokus gradvist flyttet over på forskellige byggematerialers indlejrede CO2-aftryk. Det skyldes, at CO2 udledning fra byggematerialer udgør en væsentlig del af verdens og Danmarks samlede CO2 udledninger.


Kravene til omstillingen i dansk byggeri forventes i de kommende år at blive ganske omfattende. Der er derfor behov for, at vi styrker vores viden om brugen af forskellige materialer, når målet er at minimere CO2-udledninger, herunder er der behov for at udvikle nye og mindre CO2 belastende løsninger tilpasset byggerier i bl.a. træ, men fx også i tegl og beton, der er blandt de mest anvendte materialer.


Der pågår i dag en livlig debat om hvilket materiale, der er ’mest bæredygtigt’. Men sagen er kompleks, og kræver faktabaserede undersøgelser og, som i nærværende projekt, 1:1 demonstrationsbyggeri, som måles, registreres og dokumenteres grundigt. Viden omsættes og hypoteser afprøves i konkrete løsninger, der kan bidrage til at understøtte, at omstillingen i byggeriet kan komme godt i gang – og at denne omstilling er baseret på et solidt faktuelt grundlag.


Bevaring, vedligehold, reparation, genbrug og transformation af allerede opførte bygninger er naturligvis det mest bæredygtige valg. Udgangspunktet for nærværende projekt er dog umiddelbart en forventning om, at der også i fremtiden vil være behov for – og ønske om – at nyopføre etageejendomme til boligformål af forskellige materialer. Ikke desto mindre er det forventningen, at projektets resultater også vil kunne belyse transformationsprojekter mv.


Forud for udbuddet er gennemført en markedsundersøgelse, hvor interessenter for forskellige materialetyper er inddraget i udarbejdelse af en ’SW(OT)’ analyse for forskellige materialetyper. Dette har affødt et forsøgsdesign med markedshypoteser, forskningsspørgsmål og metoder, som det vindende totalrådgiver team skal arbejde indenfor.



KOMPETENCER


Vi søger en ingeniør, der kan forløse opgaven med at udvikle en etagebolig i træ med udgangspunkt i de tre spørgsmål:


  • 1. Hvordan kan vi bygge i træ i dag? Fokus på anvendelse og udvikling af løsninger, der sikrer videst mulig anvendelse af træ i byggeriet, med stærkt fokus på både CO2 reduktion, økonomi og opfyldelse af performancekrav. Udblik og indblik i træets mange muligheder igennem dybdegående studier.
  • 2. Hvordan ser det ud? Hvilke byggetekniske metoder og løsninger kan bedst understøtte ovenstående samt sikre en appellerende træarkitektur, med afsæt i Kanalbyens kvalitetsprogram? Materialets særlige konstruktive og indeklimamæssige muligheder, og materialets særlige krav fx til beskyttelse mod elementerne.

  • 3. Hvordan bliver det til? Hvordan tilrettelægges strategi og proces, der sikrer et normalt anlægsbudget samtidig med et klimavenligt, DGNB Guld certificeret byggeri med lavest muligt CO2 fodaftryk og fuld performance? Det vil sige med fokus på perioden op til at der bygges, imens der bygges, når boligerne er indflytningsklar og i den efterfølgende driftsperiode, hvor fejl og mangler skal minimeres?





Konkurrencefasen vil sætte fokus på netop disse spørgsmål, hvorfor vi ikke forventer færdige svar i prækvalifikationsansøgningen. Det er dog afgørende, at ansøger har gjort sig tanker om udfordringen med at forene CO2 fodaftryk, performance og økonomi med smukke boliger, der giver livskvalitet.



KONKURRENCE OG ORGANISATION


Konkurrencen indledes med nærværende prækvalifikation af op til 3 arkitekter og 3 ingeniører.


Konkurrencen gennemføres som en totalrådgivningskonkurrence.


Arkitekt bliver totalrådgiver i teamet.


Ingeniør bliver underrådgiver i teamet.


Efter endt tilbudsindhentning sammensætter Realdania By & Byg den udpegede arkitekt og ingeniør med hinanden.


Målet er at sammensætte et team med arkitekt og ingeniør med samlet de absolut bedste forudsætninger for at løse opgaven med det mest CO2-venlige træbyggeri indenfor ovennævnte stramme rammer i forhold til budget, funktion og præstation.


Udbudsstrategi og beslutning om entrepriseform indgår som en del af opgaven. Der forventes et åbent samarbejde hvor bygherre, rådgivere og entreprenør løser opgaven i fællesskab.


Projektet skal fremadrettet kunne løftes af andre på markedsvilkår. Dette skaleringsmål betinger en relativ stram økonomi. Konkurrenceforslagene skal således kunne realiseres inden for en samlet anlægssum på i alt ca. 13.600 kr/m2 ekskl. moms, der skal dække udgifter til projektets realisering inkl. landskabsbearbejdning, uforudsete udgifter og vinterforanstaltninger, men ekskl. grundkøb, tilslutningsafgifter, byggetilladelse og rådgiverhonorar.



KONKURRENCEOMRÅDET


MiniCO2 Etagehuset TRÆ skal opføres i Kanalbyen i Fredericia C. Her skabes i disse år en ny bydel med fokus på områdets unikke beliggenhed ud til Lillebælt og en kvalitetsrig bebyggelse. Udviklingen af Kanalbyen sker med afsæt i Fredericia Kommune og Realdania By & Bygs fælles ambition og vision for projektet.


Som grundlag for konkurrencen og projektet ligger Kanalbyens Udviklingsplan, Kvalitetsprogram og Inspirationshæfte, samt et Volumenstudie udarbejdet for Realdania By & Byg. Disse udleveres ved konkurrencestart.



ANMODNING OM PRÆKVALIFIKATION


FRIST FOR MODTAGELSE AF ANSØGNINGER: 21/5-21, kl. 12.00


Ansøgning om prækvalifikation fremsendes digitalt i pdf-format i lav opløsning på dansk til Realdania By & Bygs projektleder Jørgen Søndermark jso@realdaniabyogbyg.dk senest 21/5 kl. 12.00.



ANSØGNINGSMATERIALE og kriterier for udvælgelsen


Det er hensigten, at udskriver udvælger op til 3 ingeniører, der hver især lever op til de forventninger, udskriver har til faglighed, kompetencer og kapacitet.


Der skal arbejdes med et byggeri i lille skala men med stor kompleksitet. Der stiles derfor efter at samle et lille, men fagligt højt kompetent team.


Følgende skal indgå i anmodningsmaterialet, og vil indgå i vurderingen heraf:




a) Grundoplysninger



Fuldstændige firmaoplysninger:


- Firmanavn og adresse


- Ejerforhold og CVR nummer




Økonomiske nøgletal for de sidste tre år:


- Omsætning


- Overskud


- Egenkapital


- Antal medarbejdere


- Dokumentation for professionel ansvarsforsikring









Team-oplysninger:


- Organisationsdiagram med en kort beskrivelse af hver enkelt kompetencepersons rolle samt CV for hver enkelt person.


- Herunder CV på projekteringsleder samt (hvis en anden person) navn og kontaktoplysninger på teamleder med ansvar for arkitektteamets indsats i forhold til udskriver.




b) Den motiverede ansøgning


Der skal afleveres en kort motiveret ansøgning på maks. 2 A4 sider, der kort beskriver arkitektteamets forståelse og tilgang til opgaven med en etagebolig primært i træ med lavest muligt CO2 aftryk, samt erfaring med at arbejde med projekter og processer hvor innovation og udvikling er centralt.




c) Beskrivelse af erfaring og referencer


Ansøger bedes vedlægge ansøgningen max. 3 illustrerede referencer á én A4 side pr. flg. 3 kriterier:




Særligt vigtige kriterier er:


- særlig viden om og erfaring med byggeri med træ


- erfaring med innovations- og demonstrationsprojekter




Øvrige kriterier er:


- erfaring med DGNB-systemet og LCA beregninger i tilsvarende skala


Referencerne kan være realiserede og evt. ikke-realiserede arbejder inden for de sidste 5 år.


Det skal klart fremgå om projekter er realiserede; i givet fald hvor og hvornår.


Referencerne skal indeholde oplysning om kunde, projekt, rådgivers ydelse og honorar samt udførelsesperiode for rådgiverydelsen. Om muligt angives m2-pris for anlægsudgifter.


Mindst 2 referencer indenfor træbyggeri og/eller innovationsbyggeri skal som minimum være nået til byggefasen.




d) Herudover beskrives


- ingeniørfirmaets bæredygtighedsprofil (1 A4-side)


evne til og strategi for at gennemføre projekter af lignende karakter og skala indenfor aftalt budget og tid (1 A4-side)



YDERLIGERE OPLYSNINGER OM KONKURRENCEN


BYGHERRE


Realdania By & Byg A/S, Jarmers Plads 2, DK-1551 Kbh V, att.: Jørgen Søndermark, projektleder.



BEDØMMELSE


Konkurrencen bedømmes af Realdania By & Byg og Realdania.



VEDERLAG


Vederlaget for konkurrencedeltagelse udgør 15.000 kr. ekskl. moms for et rettidigt indleveret og konditionsmæssigt konkurrencebidrag. 1 arkitekt vinder selve opgaven, og modtager ikke vederlag for konkurrencebidraget, men skal levere totalrådgivning for projektet frem til idriftsætning.



SPROG


Al kommunikation i konkurrencen og efterfølgende projektforløb mv. foregår på dansk.



KONKURRENCEFORLØB


Dette er en ikke-anonym konkurrence som gennem nærværende prækvalifikation får op til 3 arkitekt-deltagere (samt – i et parallelt forløb – 3 ingeniør-deltagere). Konkurrencen finder sin vinder og dermed projektets totalrådgiver gennem en kort tilrettelagt proces:


Konkurrencen har en varighed på ca. 3 uger. Der indledes med et samlet opstartsmøde (evt via Teams el.lign. afhængig af COVID19-situationen), som uddyber konkurrencens form og indhold samt bygherres forventninger, hvorefter de enkelte arkitektteams arbejder med besvarelsen i en kort intens idefase.


NB: Konkurrencen indeholder ingen skitsering eller tegninger, ud over eventuelle diagrammer, som deltageren finder relevante for pointerne i den skriftlige fremstilling.


Konkurrencebesvarelsen består af en metodebeskrivelse af hvordan ansøger vil løse opgaven, herunder hvilke typer af undersøgelser, ansøger vil gennemføre i skitseprocessen, projekteringsfasen og byggefasen, med henblik på at besvare og udfordre forsøgsdesignet fra konkurrenceprogrammet, samt en strategibeskrivelse for opnåelse af projektets komplekse målsætning om lavest mulige CO2 aftryk, normal anlægsøkonomi, DGNB Guld certificering og fuld performance i forhold til byggeprogrammets krav. Opgaveformulering og Byggeprogram-udkast udleveres ved konkurrencestart.


Konkurrencen afsluttes med aflevering af en kortfattet og præcis skriftlig besvarelse, som maksimalt må omfatte 8 sider A4. Desuden afleveres arkitektens honorarkrav som totalrådgiver (ekskl. ingeniørydelser).


På grundlag heraf gennemføres en intern bedømmelse, der har til hensigt at udpege vinderen og dermed projektets totalrådgiver og arkitekt. Realdania By & Byg forbeholder sig ret til at forhandle med to vindere. Efter udpegning af vinder vil arkitekt blive matchet med den ingeniør, som vinder den parallelle proces. De to parter udarbejder herefter samarbejdsgrundlag og ydelses- og honorarfordeling.



TIDSPLAN KONKURRENCE


  • Udsendelse prækvalifikation : 06/5 2021
  • Frist for modtagelse af anmodning om prækvalifikation: 21/5 2021 kl. 12.00
  • Besked om udvælgelse af de prækvalificerede: 28/5 2021
  • Konkurrencestart: 31/5 2021
  • Midtvejs præsentation: 10/6 2021
  • Konkurrenceaflevering: 18/6 2021
  • Bekendtgørelse resultat: 29/6 2021










FORVENTET TIDSPLAN PROJEKT:


  • Kontrahering afsluttet: 02/7 2021
  • Projektering: juli 2021 – april 2022
  • Udbud/kontrahering: maj 2022
  • Byggestart juni 2022
  • Aflevering marts 2023









Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00