Formålet med puljen er, at udvikle arbejdsevnen hos personer ansat i fleksjob på få timer samt understøtte at borgere på ledighedsydelse opnår ansættelse i fleksjob. Der er afsat 18,9 mio. kr. til puljen på FL § 17.46.65.20.
Med reformen af førtidspension og fleksjob fra 2013 er det i højere grad blevet muligt for borgere med en lille arbejdsevne at komme i fleksjob.
Det er lykkedes at etablere fleksjob på 10 timer og derunder for godt og vel 30.000 borgere. Omkring 23 procent af disse borgere oplever at gå op i arbejdstid. Tallet har dog ikke udviklet sig af betydning siden reformens start. Samtidig ligger andelen af fleksjobtilkendte, der modtager ledighedsydelse, på 17 procent. Det er centralt at støtte borgernes vej i fleksjob, således at flere opnår beskæftigelse.
Nærværende pulje er en udvidelse af Udvikling i fleksjob II, som blev igangsat i april 2019.
Udvikling i fleksjob II tager afsæt i projekt Udvikling i fleksjob fra 2018, og bygger således på erfaringerne fra evalueringen heraf. Evalueringen viste, at tidlig information om rammerne for fleksjob og hyppige samtaler med borgeren skaber dynamik og sammenhæng i indsatsen og medvirker til, at borgerne kommer hurtigere i job. Initiativet bygger herudover på erfaringerne fra evalueringen af reformen af førtidspension og fleksjob. Erfaringerne fra evalueringen peger på flere ud-fordringer i forhold til at skabe progression i fleksjob.
I Udvikling i fleksjob II skal kommunerne arbejde ud fra en indsatsmodel med fokus på jobmål og progression i alle faserne fra før mødet i rehabiliteringsteamet, mens borgeren er på ledighedsydelse og under fleksjobansættelsen.
Dertil understøttes indsatsen af erfaringer fra evalueringen af JobFirst, hvor det bl.a. ved hjælp af en tæt dialog med en gennemgående jobformidler med viden om det lokale arbejdsmarked lykkedes at få udsatte borgere i ordinære jobs på få timer.
Se opslaget her